0-0-0-0-0-0-0-0-0

Als je twee keer verliest dan heb je een korte rokade: 0-0. Als je drie keer achter elkaar verliest dan heb je een lange rokade: 0-0-0. Als je echter negen keer achter elkaar verliest dan heb je een eierrekje!

Waar gaat dit over? Over het snelschaakkampioenschap voor clubteams, van de SGS, die gisteren gespeeld is. Aanvankelijk dachten we dat we met Hans Böhm, Wim van der Wijk, Pascal Losekoot, Johan Lindeman, Bart Vermeulen en Michaël de Vos wel een aardig team hadden om in de hoogste groep mee te doen.

Maar Hans moest naar de live uitzending van Spijkers met Koppen (vermoedelijk in verband met het WK tussen Carlsen en Caruana) en kon dus niet spelen. Gabri van de Schootbrugge vulde het team aan.

Pascal was al half ziek, maar wilde het nog wel proberen. Echter om 3.30 uur (!) stuurde hij de volgende e-mail: “ik moet toch afzeggen, een en al hoesten hier en ik heb nog geen oog dicht gedaan…“. De eerste reserve was Richard Sanchez en die wilde gelukkig wel spelen, maar drong er op aan om toch maar een groep lager te spelen. En dus stuurde ik een e-mail naar wedstrijdleider Jasper Reichardt met het verzoek om een groep lager te spelen. Helaas werd dat verzoek niet ingewilligd en dus wisten we dat het een zware, hele zware dag ging worden.

En zo kwam het dat twee spelers (Gabri en Johan) begonnen met negen nederlagen: 0-0-0-0-0-0-0-0-0.

Ook de andere spelers kregen vele nederlagen te incasseren. Hieronder de resultaten van de dappere schakers van HSG met de opmerking dat er steeds twee partijen werden gespeeld (één met wit en één met zwart) tegen dezelfde tegenstander. Speeltempo: 5 minuten per persoon per partij.

We verloren dus toch niet alles, zie uitroeptekens. Nepnieuws zou nu schrijven: “HSG behaalt bronzen plak!”, maar dan in de verliezersfinale waar maar drie ploegen aan meededen!

Johan Lindeman, teamleider

P.S. Tim Krabbé heeft het ooit nog gehad over de ellenlange rokade (0-0-0-0) waarbij de koning twee velden naar voren gaat en de toren op e8 die zojuist gepromoveerd was en dus nog geen zet gedaan had, over de koning getild werd en op e2 gezet werd. Erg leuk, maar deze rokade moet niet al te serieus genomen worden, want het mag niet volgens officiële regels van de FIDE.

1 gedachte over “0-0-0-0-0-0-0-0-0”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *