5-5 voelt voor HSG als nederlaag

De confrontatie tussen de op papier zwakste teams in de eerste klasse A is geëindigd in een gelijkspel. Daar schiet HSG het minst mee op. Je kunt dus ook zeggen dat HSG zaterdag met 5-5 van ESG Dr. Max Euwe 2 heeft verloren. De dubbele ontmoeting met de Enschedese club in rondes 3 en 4 heeft HSG slechts een matchpunt opgeleverd. Het hadden er vier kunnen/moeten zijn.

Eerder in Enschede verzuimde HSG koploper ESG Dr. Max Euwe 1 zijn eerste nederlaag toe te brengen. Ook zaterdag faalden de Hilversummers in de afwerking tegen het tweede team van de fusieclub.

De wedstrijd begon voorspoedig met een vlotte overwinning van Martijn Benschop die een miniatuurtje van 14 zetten afleverde.

Kees Nagtegaal en John Markus wonnen ook, maar captain Vincent Pandelaar kreeg een nederlaag te slikken, evenals Roel de Jong.

HSG leidde na remises van Herman van Engen en Klaas Harmsen met 4-3 en de anderhalve punt die nodig was voor de overwinning leek wel binnen te komen. Maar op het eerste bord werd een verkeerde paardzet op de veertigste zet Wim van der Wijk fataal. Niet alleen ging zijn pluspion van het bord, het was meteen ook uit, aangezien de witte Dame en Loper van Paul Bierenbroodspot aanval en verdediging ijzersterk  konden combineren en de zwarte Dame en Paard tot figuranten degradeerden.

Jorgen Henseler en Johan Lindeman hadden een betere stelling maar zagen hun voordeel in remise verzanden na hardnekkig verzet van hun tegenstanders.

Uitslag 5-5 derhalve, waarmee de gasten het meest blij waren. Voor HSG rest de schrale troost dat de hatelijke nul (matchpunten) nu in elk geval verdwenen is.

HSG – ESG Dr. Max Euwe 2 5 – 5
1. Wim van der Wijk – Paul Bierenbroodspot 0 – 1
2. Vincent Pandelaar – Anne Veltman 0 – 1
3. Klaas Harmsen – Mariska Bertholee ½ – ½
4. Kees Nagtegaal – Dinant Postma 1 – 0
5. Jorgen Henseler – Alexander Baisakow ½ – ½
6. Herman van Engen – Raoul van de Oudeweetering ½ – ½
7. John Markus – Ton Ellenbroek 1 – 0
8. Roel de Jong – Henk-Jan Paalman 0 – 1
9. Johan Lindeman – Kirsten Solberg ½ – ½
10. Martijn Benschop– Frank Grube 1 – 0

 

Wim van der Wijk