Mijn ervaringen met Lichess

Nu er door HSG elke donderdagavond een schaaktoernooi op Lichess georganiseerd wordt wil ik graag mijn ervaringen delen die ik heb met Lichess.

Sinds 15 december 2019 ben ik lid van Lichess. Voorheen speelde ik op Chess.com (veel afleidende reclames) en daarvoor heb ik een tijd op PlayChess.com (moest je voor betalen om je rating te laten bijhouden) gespeeld. Wat me vooral aanspreekt bij Lichess is dat het een ‘open source’ omgeving is: vrij te gebruiken en door middel van donaties komt er kennelijk toch voldoende geld binnen om het in stand te houden!

Donateur

Voordat er toernooien door Pascal Losekoot voor HSG werden georganiseerd, speelde ik nooit toernooien op Lichess, alleen maar losse partijtjes. Nu ik ervaren heb hoe leuk dat is om toernooien te spelen ben ik zelf ook donateur geworden en heb 10 dollar betaald. Dat levert niets anders op dan een embleem bij je naam:

Het embleem wordt ‘Patron’ genoemd. Lichess vertaalt dat (van het Frans) naar het Nederlands als ‘Patroon’, maar Google-Translate vertaald het als ‘Baas’. Dat laatste zegt mij meer dan ‘Patroon’. Nogmaals er is geen enkel verschil qua mogelijkheden, of je nu wel of geen donateur bent: je kunt ook als niet-donateur gewoon meedoen aan toernooien en dergelijke.

Ja ‘IJsvogel’ is mijn gebruikersnaam. Ook op anders schaaksites is het gebruikelijk dat je niet je echte naam gebruikt, maar een ‘nickname’. IJsvogel is in het Engels ‘KingFisher’ en dat lijkt weer op (Bobby) ‘Fischer’, mijn idool en wereldkampioen toen ik in 1973 serieus schaken ging leren vanuit het boek Jeugdschaak door de ‘Raadselvader’ Berry Withuis.

BlitzArena

Mijn eerste twee toernooien (nadat ik donateur was) waren vrijwel onspeelbaar. Ik heb partijen verloren en gewonnen omdat mijn opponent (of ik), geen zetten deden en dus gestraft werden met een reglementair verlies! Maar door overbelasting van de schaakservers zagen we het schaakbord helemaal niet!! In de chatruimte regende het klachten.

Een week later was het probleem kennelijk opgelost en speelde ik mijn eerste serieuze snelschaaktoernooi (Blitz Arena, speeltempo 5 minuten per persoon per partij) met een prima resultaat:

De 29e plaats van de 613 deelnemers!

Berserk

In dit toernooi werd er voor het eerst ‘Berserk’ tegen mij toegepast en in mijn laatste partij heb ik het zelf ook toegepast, maar wat is Berserk eigenlijk?

Lichess legt het zelf uit: “Wanneer een speler op de Berserk-knop klikt aan het begin van het spel, verliest hij/zij de helft van de tijd op de klok, maar de overwinning is één extra toernooipunt waard.

Berserk gaan in partijen met een klok met extra seconden per zet, zorgt ervoor dat je ook die extra seconden kwijt bent. Bijvoorbeeld 2+1 wordt 1+0. (1+2 is een uitzondering, dat geeft 1+0)

Berserk is niet beschikbaar voor partijen met nul begintijd (0+1, 0+2).

Berserk geeft je enkel een extra punt als je minstens 7 zetten speelt in de partij.”

Van de twee tegenstanders die Berserk tegen mij toepasten verloor ik er één en won ik er één. De partij waarin ik zelf Berserk toepaste won ik wel maar telde niet meer mee voor het eindresultaat, omdat het toernooi al ten einde was!

In de toernooien van HSG was Berserk niet mogelijk.

Partijen downloaden

Na een toernooi download ik vaak mijn partijen. Dat gaat via de Profielpagina:

Je ontvangt dan een ‘pgn-file’ met daarin alle partijen die je gespeeld hebt. De pgn-files kun je openen met ChessBase, of Fritz of met het gratis programma ChessX ( http://chessx.sourceforge.net ). Zo kun je je partijen naspelen en analyseren, maar het kan nog veel eenvoudiger in Lichess zelf!

Na je schaakpartij kun je op “Analyse” klikken:

Vervolgens klik je op de ‘schuifknop’, zodat er een groene kleur bij komt.

Vervolgens kun je de partij ook opnieuw naspelen met computer analyses erbij.

Dit deed ik ook afgelopen donderdag (2 april 2020) tijdens het HSG-toernooi https://lichess.org/tournament/AFZP3GZp na de vreselijke partij tegen “frans1974”.


Zwart aan zet na Td1xd5

“frans1974” met wit speelde zojuist 27. Td1xd5 en hier had ik het makkelijk kunnen winnen met 27… Th5 want 28. Td8+ faalt dan op Dxd8, omdat Dh4 gepend staat. In plaats daarvan speelde ik 27… cxd5?? Een vreselijke blunder, want toen kwam 28.De7! en wit heeft een ondekbaar mat! Ik pruttelde nog wat zetten eruit in de hoop op eeuwig schaak, maar op de 36e zet stond ik toch echt mat.

frans1974 chatte toen:

en even later chatte ik terug:

Crazy House

Ik Lichess kun je ook schaken tegen de computer en niet alleen gewoon schaak, maar ook vele schaakvarianten: Crazyhouse (een soort doorgeefschaak in je eentje), Chess960 (Fischer Random), Antichess (lose all your pieces), Atomic (bij een slagzet ‘ontploffen’ alle velden binnen een straal van één veld; de stukken op die velden gaan er dus af).

Omdat Pascal na een HSG-toernooi een Crazy House toernooi voorstelde (wat ik niet wilde, omdat ik het niet kende) ben ik enkele partijen tegen de computer gaan spelen. Zelfs op het laagste niveau won ik pas de vierde partij. Ik ben daar dus niet goed in.

Vele schaakvariaties mogelijk.


Crazy House: ik pak hier mijn pion, die ‘naast’ het bord staat, en zet die op f5 neer! De stukken ‘naast’ het bord verschijnen daar, zodra je een stuk van de tegenstander hebt geslagen. Dat stuk verandert dan van kleur(!) en komt onder de notatie te staan.

Verslaving?

Al met al ben ik heel blij met Lichess en kan ik het van harte aanbevelen bij ieder schaker. Zeker in deze corona-crisis is het een leuke tijdpassering. Ik kan me echter voorstellen dat het verslavend werkt. Er worden immers heel veel toernooien gespeeld:

Waak er dus voor dat je er niet aan verslaafd raakt en je misschien daardoor andere verplichtingen nalaat zoals werk, studie, en andere.

Johan Lindeman, alias IJsvogel

5 gedachten over “Mijn ervaringen met Lichess”

  1. Hallo Johan

    Mooi verhaal. Duidelijk omschreven.
    Idd. Lichess is zeer aan te bevelen. Heb er goede ervaringen mee.
    Meer dan het proberen waard.

    Groet Cor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *