Anish Giri leidt HSG op kampioensbal

De 100 beste schakers van Nederland komen zondag 15 mei naar Hilversum voor de gemeenschappelijke slotronde in de Meesterklasse. De gemeente Hilversum treedt in samenwerking met het Hilversums Schaakgenootschap wederom op als gastvrouw en ontvangt de andere negen teams in het Dudok-raadhuis, dat ook bij eerdere gelegenheden een fraai decor vormde van de ontknoping van de Nederlandse clubcompetitie.

Ontknoping is hier overigens een relatief begrip. Bovenin is alles immers al duidelijk: HSG was dit seizoen ongenaakbaar en is reeds zeker van de titel, de vierde op rij.

Onderin belooft het nog wel zeer spannend te worden. Het Amsterdamse Caissa en het Enschedese Braceland Esgoo zijn de belangrijkste degradatiekandidaten, maar ook Groningen is nog niet veilig.

Het belooft een interessante strijd te worden op de in totaal 50 borden, waarbij vele titelhouders in actie komen: grootmeesters en internationaal meesters. HSG zelf speelt tegen Rotterdam en zal onder anderen een beroep doen op de grootmeesters Anish Giri, Jan Smeets, Dani�l Stellwagen, Friso Nijboer en Wouter Spoelman. Handhaven van de ongeslagen status lijkt de ambitie van de dit seizoen superieure Hilversummers.

De wedstrijden beginnen zondag om 13.00 uur in het Hilversumse raadhuis. Belangstellenden die toppers als Anish Giri aan het werk willen zien, hebben gratis toegang. Deskundig (en geanimeerd) commentaar bij de partijen is er ook. Voor de rol van explicateur tekent schaaktrainer Jop Delemarre (foto) die normaal meespeelt in HSG. Het commentaar is vanaf 14.00 uur.

Het belooft een feestelijke slotdag te worden zondag. Minder mooi is dat het wellicht ook het einde van een tijdperk is voor HSG, dat het in het nieuwe seizoen zonder de sponsoring van schaakmecenas Joop van Oosterom moet doen. De Hilversumse club heeft nog geen nieuwe hoofdsponsor weten te strikken, maar blijft hiernaar op zoek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herman van Engen, voorzitter van HSG

op telefoon 06-1288 9402 of e-mail info@hsghilversum.nl.

Wim van der Wijk