Boeiende avond over dameschaken

Woensdag 25 september werd in de Bibliotheek van Hilversum een bijzonder boeiende avond over damesschaken gehouden. Onder leiding van Hanke Wiegand, bestuurslid van Stichting Hilversum Schaakt, werden drie leerzame en onderhoudende presentaties gegeven. Als centraal thema was gekozen voor het boek van Kasparov “How Life Imitates Chess”.

Mevrouw Kraaijveld-Wouters, ex burgemeester van Hilversum en ex-staatssecretaris voor emancipatiezaken trapte af. Zij vertelde hoe haar man en zij in het de schaakwereldje terecht kwamen. Mooie herinneringen over een broeder en buitenlandse toernooien kwamen daarbij naar voren. Bijzonder was ook haar ontmoeting met Euwe vele jaren geleden. Euwe voorspelde haar een vrouwelijke wereldkampioen in 2020…!

Daarna kwam de presentatie van Judith van Amerongen. Judith is schaakcoach en verzorgt voor HSG de damestrainingen. Judith vertelde over haar ervaringen als jong meisje in de ‘mannenschaalwereld’ en hoe ze als hockey-meisje niet durfde te vertellen dat ze ook schaakte. Gepassioneerd ging ze in op het thema hoe we meer meiden en dames aan het schaken kunnen krijgen. Vol lof was ze over HSG, die als enige club in Nederland een schaaktraining verzorgt speciaal voor dames.

De derde spreekster was Tea Lanchava, topspeelster in Nederland met vele nationale en international schaaktitels achter haar naam. Tea is een van de Chess Queens, die het damesschaken sterk promoten. Tea vertelde onder andere hoe zij in haar geboorteland Georgië als talent werd ontdekt en daarna zeer goed werd begeleid. In Georgië is een schaakspel een vast bruidsschat(!) en men kan er ook gehele dagen schaken in zogenaamde schaakpaleizen. Zij vindt het toch bijzonder dat het Nederlands damesteam al jaren goed presteert, ondanks de beperkte middelen.

In de pauze waren er 3 stellingen van Judith die door bezoekers konden worden opgelost. Alle 3 de stellingen waren van dames die een sterke GM versloeg.

Een geslaagde en gezellige avond met veel nieuwe ideeën om het schaken voor meiden en dames verder te promoten!!

De hoofdrolspeelsters van de avond
En natuurlijk nog een paar schaakstellingen van Judth bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *