‘Bominslag’ Robin van Kampen bekroon

HSG’er wint schoonheidsprijs KNSB-competitie

Robin van Kampen doet het dit jaar rustig aan. Hij concentreert zich op zijn eindexamen en speelt minder toernooien. Toch pakt hij een leuk prijsje mee: de SOS-prijs voor de spectaculairste partij van de achtste ronde van de KNSB-competitie. Hierin behaalde de HSG’er een fraaie overwinning op grootmeester Andrej Orlov (Voerendaal).
De jury bestaande uit Herman Grooten en Hans Ree had er weinig moeite mee deze partij eruit te pikken. Jurylid Herman Grooten: “Omdat we Van Kampen al een paar keer een vrijwel vlekkeloze partij, gepaard met offers, hebben zien afleveren, stel ik voor dat de prijs naar hem gaat.�
Ook Hans Ree was onder de indruk, niet zozeer van de �bominslag� zelf, maar nog veel meer van de opbouw en het geduld waarmee Robin Orlov eerst naar de afgrond manoeuvreert. Maar de bominslag zelf mocht er natuurlijk ook wezen.
Zie diagram.

Van Kampen-Orlov, stelling na de 31ste zet van zwart 31 …, Ta-e8.
Robin vervolgde sterk met 32 Txe6!, waarna zwart geen goede verdediging meer heeft. Er volgde 32 …, Dxe6 33 Pxe6 en wit won vrij gemakkelijk. Zwart moest zijn dame geven, want 32…fxe6 gaat natuurlijk niet wegens mat: via dubbelschaak: 33.Dxg6+ Kf8 34.Pxe6++.
Vorig seizoen was HSG ook succesvol met het winnen van de door New in Chess beschikbaar gestelde schoonheidsprijs. Friso Nijboer, nu uitkomend voor En Passant, Jorgen Henseler en Yasser Seirawan sleepten hem in de wacht.
Voor de overwinning van Yasser in de achtste ronde van de KNSB-competitie had de jury ook nu waarderende woorden, maar het bleef bij een eervolle vermelding. Yasser maakte de partij af met een mat in vier, �oogstrelend�, aldus de jury.
En dat was het.

Bitalzadeh-Seirawan. Stelling na de 31ste zet van wit: 31 Pe2xf4.
Er volgde: 31 …, Txb2+! 32 Kxb2 Tb8+ 33 Tb3 d3+ met mat op de volgende zet 32 Kb1 Dc2# of 32 Ka3 Da6#.

Wim van der Wijk