Claims zitten HSG dwars: 4-4

Vlag en loepzuivere claim helpen KC2 aan punt tegen HSG

Zwaarbevochten gelijkspel

 

De vierpuntenwedstrijd tussen de nummers 9 en 10 in de Tweede Klasse B eindigde zaterdag in een 4-4 gelijkspel, een resultaat dat de gasten van de Kennemer Combinatie 2 waarschijnlijk gevierd hebben als een overwinning.

Met een gelijkspel deed HSG zichzelf tekort: een toreneindspel met een pluspion werd stilgelegd na een claim van drie keer dezelfde stelling. De claim was terecht, zo bleek uit de reconstructie. In een andere partij ging een HSGér in goede stelling door zijn vlag.

Met 4-4 staan beide degradatiekandidaten nu in ieder geval op het scorebord. Het is bepaald niet zo dat beide teams niets aan het gelijkspel hebben. Onderin blijft het spannend in 2B, met 4 à 5 degradatiekandidaten.

De karakteristieken.

1. Ali Bitalzadeh – Wim van der Wijk 1- 0.

De zwartspeler offerde al vrij vroeg in de opening dapper een kwaliteit voor positionele compensatie tegen de IM. Het leek niet voldoende, maar het was voor wit niet zo gemakkelijk om zijn torens te activeren. Zwart kwam nog dicht bij een gelijke stand en miste volgens de computer op de 37ste zet een (op zich simpele) dikke remisekans. In plaats daarvan kreeg wit de mogelijkheid  de laatste zwarte  toren te ruilen, waarna de winst een kwestie van tijd was, 1-0.

2. Kees Nagtegaal – Benjamin Go ½ – ½.

Steeds een plusje voor Kees, resulterend in een toreneindspel met pluspion. Het leek weer een zeeslang te worden, de specialiteit dit seizoen van de HSG clubkampioen. Wéér werd hij niet beloond. Er was een winstweg, die iedereen zag, Kees ook, maar hij wilde nog even wachten. Beide spelers hadden nog iets meer dan 5 minuten op de klok. De HSG’er werd verrast door een zetherhalingsclaim die loepzuiver bleek. Scherp gezien, zo’n claim blijft natuurlijk altijd een beetje link, gezien de tijdstraf die hiermee wordt geriskeerd. Het was de laatste partij, die de stand op 4-4 bracht. De opluchting viel af te lezen aan de gezichten van de Kennemers (of Kennemmers, nee Kennemers, net als Bussumers, in tegenstelling tot Hilversummers, da’s logisch).

3. Jan Bakker – Daan Bes 1- 0.

Captain Vincent Pandelaar had de overwinning van Daan al bijna geteld, maar in tijdnood ging het mis. De HSG’er ging in een goede stelling door zijn vlag. Een zware tegenvaller in het HSG-kamp, maar zulke dingen gebeuren, al mag het eigenlijk niet meer, gezien de increment van 30 seconden per zet.

4. Klaas Harmsen – Richard Duijn 1- 0.

Klaas vierde zijn come-back (druk, druk, druk) met een goede overwinning op een FM. Smaakt naar meer, Klaas!

5. Max Kerkvliet – Vincent Pandelaar 1- 0.

Nee, Vincent was niet tevreden. “Ergens heb ik het niet goed gedaan.”

6. Martijn Benschop – Andre Vlug ½ – ½.

De zwartspeler speelde een gambiet dat grootmeesterproof is en bood vrij snel remise aan.

7. Peter Pijpers – Herman van Engen 0 – 1.

Naar verluidt blunderde de witspeler een knol. Anderen spraken van een goede partij van Herman.

8. Jorgen Henseler – Hugo Gorissen 1- 0.

Regelmatige en verdiende  overwinning van de HSG’er.

 

 

                                                         Wim van der Wijk