Clubduel BSG-HSG

Gemoedelijke buurtvisite vlak voor de kerst.

Volgens de zestiende-eeuwse historicus Lambertus Hortensius waren de inwoners van het Gooi ”van natuur hard en ruw en tegen vermoeienis bestand”. Ook hadden ze in zijn idee een oorlogszuchtige reputatie en “muntten ze steeds uit in krijgsroem en bekwaamheid” in vreemde krijgsdienst. Maar ook de verhoudingen met de buren waren niet zo vredelievend: de Gooiers “twistten en krakeelden schier in ‘t oneindige over de grenzen der veenen”, aldus Hortensius.

Gelukkig zijn we in de laatste eeuwen een stuk beschaafder geworden in deze contreien. Onderlinge ‘twist en krakeel’ tussen buurtgemeenten blijft tegenwoordig grotendeels beperkt tot sportieve ontmoetingen. Bijvoorbeeld op het schaakbord! In 1912, kort na de oprichting van het Bussums Schaakgenootschap, vond de eerste zogeheten massakamp plaats tussen BSG en HSG. De Hilversummers wonnen met 12½ – 8½ . Bij de revanchematch was het verschil al kleiner: 10-9 voor HSG. “Binnen een half jaar had de club zijn bestaansrecht bewezen”, vond een Bussumse commentator.

In de tijd dat er nog maar twee zenders op televisie waren en niemand nog van internet had gehoord, bleek het duel tussen beide verenigingen populair: er werd in de editie van 1984 op liefst 64 borden geschaakt. Onder de deelnemers waren onder andere Henk van der Poel, Yvette Nagel, Tom Terhorst en Herman van Engen, die er ook dit jaar weer bij waren. BSG won overigens met ruime cijfers. In het begin van deze eeuw kwam de klad er een beetje in en de laatste editie stamt alweer uit 2011, als ik me niet vergis.

Nagekomen noot van de redactie: op 27 mei 2010 won HSG met 15,5 – 9,5 (zie hier) en op 28 november 2011, een maand na het 100-jarig bestaan van BSG, won HSG met 17-16 met de iconische partij van Han van Leeuwen, die de strijd in Hilversums voordeel besliste (zie hier).

Begin dit jaar kwamen de voorzitters en enkele bestuursleden van beide verenigingen bij elkaar om de banden aan te halen. Een van de eerste ideeën die op tafel kwamen, was het in ere herstellen van de massakamp. Inmiddels omgedoopt tot het wat modernere en vriendelijkere ‘clubduel’, werd 18 december op de agenda rood omcirkeld. In een gemoedelijke sfeer werd er op 20 borden gestreden in het Bussumse denksportcentrum aan de Nieuwe Englaan. De onlangs door BSG aangeschafte, fraaie houten borden en stukken konden mooi voor de gelegenheid gebruikt worden. 

Vanwege het grote ratingverschil aan de onderste borden lag de winst voor de Bussumers voor de hand en BSG liep ook vrij snel uit. Het verschil was steeds een punt of drie, vier, maar aan het eind kon HSG toch langzaam wat dichterbij kruipen. Remise van Rein Brouwer en overwinningen van Herman van Engen en Eddy van de Velden brachten uiteindelijk een score van 12-8 op het bord. Een toonbaar eindresultaat voor de HSG’ers. 

Prijs met de boekweitkorrels

Voor sommige nieuw HSG- leden was dit de eerste keer ‘buiten de deur ’schaken en een leuke en leerzame ervaring. Er was voor oliebollen en andere versnaperingen gezorgd, de sfeer was gemoedelijk en gezellig en ik vond het een geslaagd evenement. Dank aan de Bussumers voor de organisatie en ik nodig Bussum bij deze van harte uit voor de terugwedstrijd, dat lijkt me een mooi voornemen voor het nieuwe jaar.

Thomas Roest

6 gedachten over “Clubduel BSG-HSG”

  1. Dank BSG voor de ontvangst, dank Thomas voor het verslag. Als naam vind ik ‘clubduel’ geen verbetering t.o.v. massakamp. Het mag best wat grimmiger. Waarom niet Buckweat Battle of (Gooische) Boekweit Burenruzie, mede gezien het uitzonderlijk lage aantal remises!?

  2. Wanneer ik naar de ratings tussen de spelers onderling kijk waren we alleen op het eerste bord de bovenliggende partij. De onderste 6 borden waren met alle bescheidenheid makkelijke prooien voor de Bussumers, dat we derhalve met 12-8 huiswaarts keerden was absoluut geen schande, ik zou zeggen we kunnen met opgeheven hoofd vooruit kijken naar een volgende editie, dan hopelijk ook met wat meer sterke en ervaren spelers vanuit Hilversum.
    Over mijn partij, Ik opende zoals voor mij gebruikelijk met de Bird, en mijn tegenstander ging meteen voor het Fromm’s gambiet, iets dat ik nooit aan neem. Ik speel altijd op de 2e zet dan d3 waardoor mijn loper de pion op f4 dekt. Na een onzorgvuldige paardzet van mijn tegenstander op zijn 11e zet wist ik een pion te verschalken. Rik Weidema ging vol op de aanval maar ik wist alles te pareren.
    Op mijn 27e zet deed ik een onnauwkeurige zet met de dame, van d3 naar c3, een zet later moest ik die weer terugzetten. c4 was daar veel beter geweest. Op de 38e zet besloot zwart een toren tegen een loper en 2 pionnen te ruilen maar dat pakte niet goed uit voor hem. En na torenruil op de 54 zet was mijn e-pion op e7 niet meer tegen te houden en gaf zwart het op.

  3. Het was inderdaad een erg geslaagde avond en een eer om het na 12 jaar weer te mogen organiseren. Vanzelfsprekend nemen we (BSG) graag de uitnodiging aan om volgend jaar de 9 boekweit korrels te verdedigen.
    Bedankt voor de fijne avond en de ondersteuning vanuit HSG!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *