Column BSG � HSG: Broedermoord?

Wat staat er op het spel in de Gooise derby BSG � HSG, komende zondag? De wedstrijd wordt gespeeld tijdens de gemeenschappelijke slotronde van de Meesterklasse waarbij alle teams te gast zijn van HMC Calder in Den Bosch.

Op zich al een beetje vreemd dat de Gooise buren voor het onderlinge treffen eerst een eind moeten reizen. De gedachte achter een gemeenschappelijke slotronde is natuurlijk sympathiek, maar voor de aanhang van de Gooise clubs is deze verre locatie natuurlijk jammer, uitgerekend voor een wedstrijd die kan uitgroeien tot een thriller van de bovenste plank. Het volgen van het duel in het Bussumse Denksportcentrum was is in dit geval voor de achterbannen aantrekkelijker, in ieder geval dichter bij huis geweest.
Er staat ook nog heel wat op het spel: degradatie, met name BSG zal nerveus naar de wedstrijd toeleven. De Bussumers waren al �doodgeverfd� als degradant, maar wisten zich tot verrassing van vriend en vijand opeens op te richten en hebben nu weer reden om te hopen.
HSG, ondertussen, lijkt zich te schikken in zijn lot: degradatie, een wonder uitgezonderd. Het leed is deels al verwerkt, want handhaven in de Meesterklasse was gekoppeld aan het vinden van een nieuwe clubsponsor. Nu deze activiteiten zijn gestaakt, althans op een laag pitje gezet, is een verblijf op het hoogste niveau geen realistisch clubdoel meer.
Dit gegeven verandert echter niets aan de benadering van de wedstrijd. Het streven om zo sterk mogelijk op te komen geldt ook voor deze laatste ronde. In hoeverre dat lukt, blijft natuurlijk lekker geheim, maar over het uitgangspunt kan in Bussum maar beter geen misverstand bestaan.
HSG wil het liefst met een goed resultaat en opgeheven hoofd afscheid nemen van het spelen op het hoogste niveau. Als wij daarbij BSG in onze val meenemen, het zij zo, dan maken we maar meer vrienden in Leiden dan in Bussum. Aan de andere kant: als BSG zich nog weet te redden: chapeau!
Voor HSG speelt rivaliteit ten opzichte van buurman BSG, die op een leuke manier steeds wel terugkeert in de jaarlijkse massakampen, zondag vermoedelijk nauwelijks een rol. Het is meer een duel dat in het teken zal staan van sentiment, van afscheid, en van een nieuw begin.
HSG zal zich niet meer primair toeleggen op het winnen van prijzen, maar veel meer op het winnen van (jeugd)leden. Of dit het definitieve einde is van een structuur met betaalde spelers, is nog niet bekend. Hierover zal uiterlijk in mei duidelijkheid komen. Wel staat inmiddels vast dat een aantal spelers de club zal verlaten. Ook komt een einde aan het teamleiderschap van HSG 1 van Jan Stomphorst die kan terugzien op een indrukwekkende staat van dienst van precies 25 jaar. Hij heeft vorig seizoen overwogen te stoppen, op het hoogtepunt van de roem van HSG.
Maar kennelijk besefte ook Jan dat HSG niet alleen moet kunnen uitdelen, maar ook kunnen incasseren.

Wim van der Wijk

Klik hier voor info over slotronde Meesterklasse

Misschien toch een reisje naar het zuiden waard?