Column: Met wie sprak Dick de Graaf?

Column

Met wie sprak Dick de Graaf?

Over ruim een week eindigt de KNSB-clubcompetitie 2011-2012 en zijn alle kampioenen en degradanten bekend. Veel is er al beslist, maar hier en daar is het nog spannend. Inmiddels is de clubkampioen van Nederland van het seizoen 2012-2013 ook al bekend: En Passant uit Bunschoten-Spakenburg. De wedstrijden moeten tussen september 2012 en mei 2013 nog wel even gespeeld worden, maar de uitkomst staat dus al vast.
Het stond donderdag in De Gooi- en Eemlander. Het dagblad publiceerde een interview met speler/sponsor Dick de Graaf van En Passant, eigenaar van visbedrijf De Kaaieman (�In elke pan vis van de Kaaieman�). Boven het artikel stond de kop dat het voor 110 procent zeker is dat En Passant volgend jaar de landstitel wint.
Citaat: ,,Het is voor negentig procent zeker, nou, laat ik er 110 procent van maken, dat En Passant in 2013 landskampioen wordt.”
Zoiets riep de nieuwe eigenaar van voetbalclub Vitesse een paar jaar geleden ook, maar daar hebben we toch vooral een beetje om gelachen. Moeten we Dick dan ook niet serieus nemen?
Natuurlijk wel, de situatie in de schaaksport is wat overzichtelijker dan in het voetbal, waar niet altijd vaststaat dat de club met de grootste begroting automatisch kampioen wordt. In het schaken is de landstitel makkelijker te zien als een gegarandeerd product van een overkill aan ingekochte Elo-punten (waar overigens niets op tegen is, zullen we als HSG er maar even snel bij zeggen).
Dick is zeker van zijn zaak omdat En Passant opnieuw grootmeesters gaat halen, belooft hij. En wel topgrootmeesters, twee of drie zelfs. In het krantenartikel spreekt Dick van spelers uit de mondiale toptien. Namen blijven geheim, op die van Shirov na. Hem had En Passant eigenlijk in deze periode al willen inzetten, om als voorafje de KNSB-beker van dit seizoen alvast te winnen.
Shirov zal er komend seizoen dus waarschijnlijk bij zijn. Wie zijn de andere toppers?
Citaat: ,,De contacten zijn begin dit jaar gelegd bij het grote toernooi in Gibraltar, waar ik zelf ook aan heb meegedaan�.
Een blik op de deelnemerslijst van dat toernooi zou dus uitkomst kunnen bieden. We vinden er geen spelers op terug die (op dit moment) in de toptien staan. Het dichtst in de buurt komen: Svidler, Adams en Mamedyarov, grote namen, dat zeker.
Het hoeft echter niet per se iemand van dit drietal te zijn. Er zijn lijstjes in omloop met namen en e-mailadressen van schakers die graag voor een Nederlandse club willen spelen. Dus er kunnen ook op deze manier contacten zijn gelegd met topgrootmeesters, zonder dat die in Gibraltar zelf van de partij waren.
Hoe dan ook, er staat iets groots en meeslepends te gebeuren bij En Passant. De vereniging heeft zijn zaakjes structureel goed voor elkaar: een actieve club, met een eigen gebouw, twee clubavonden in de week, een aardig rijtjes sponsors, organisator van populaire (snelschaak)toernooien.
Mooie oogstjaren liggen in het verschiet, maar roep het niet te hard en niet te vroeg, want de vanzelfsprekendheid gaat ook een beetje ten koste van de romantiek. Maar als de krant op bezoek komt, dan hoef je je kaken natuurlijk ook niet stijf op elkaar te houden.
Als het lukt, rij ik vandaag nog even langs een kraam van De Kaaieman.
�Kibbeling graag�.
�Hoeveel meneer?�
�Negentig procent van een kilo, nee wacht, laat ik er maar 110 procent van maken!�
Wim van der Wijk