De geheime agenda van Giri (2a)

Breaking News: Giri achterhaalt Grischuk (virtueel). Ultravirtueel rijdt Anish Giri in de trui die recht geeft op deelname aan het Kandidatentoernooi 2016. Dat is voor het eerst, vandaar deze ingelaste aflevering van De geheime agenda van Giri (2a).
In de tussenstand per 1 september zal Giri een neuslengte voor liggen op Grischuk.
Hierbij ben ik ervan uitgegaan dat de resultaten van de Sinquefield Cup in een keer verwerkt worden, dus niet meer meetellen voor de septemberlijst. Het toptoernooi begint 21 augustus, maar eindigt begin september, na de deadline van de nieuwe FIDE-lijst dus.
Dat zou inhouden dat Giri en Grischuk in augustus niet hebben gespeeld voor de septemberratingverwerking en hun ratings onveranderd zijn gebleven.
Dit werkt in het voordeel van Giri, zoals blijkt uit het overzicht van de Duitser Martin Bennedik (zie link in de Reply van Michiel op de vorige aflevering).
Op 1 september is de som van de maandelo’s van Giri 25.087 en van Grischuk 25.082. Dat is niet eens een neuslengte, zou je zelfs kunnen zeggen. Dat brengt het maandgemiddelde op driekwart van het jaar op (afgerond) 2787 voor Giri en 2786 voor Grischuk. De twee G’s gaan nek-aan-nek voor het tweede plaatsbewijs via de ratingroute. Het eerste ratingticket is vrijwel zeker een prooi voor Topalov. Anand, Caruana en Nakamura hebben zich al gekwalificeerd.
In de vorige aflevering stond Giri in de tussenstand nog achter Grischuk. Maar die tussenstand is bedrieglijk. Het overzicht van Bennedik geeft aan dat niet Giri de jager is, maar dat – ondanks zijn voorsprong – Grischuk feitelijk in de achtervolging moet.
Scorebordjournalistiek voor gevorderden dus, maar een zeer belangrijke factor in dit klassement is dat Giri boven zijn maandgemiddelde beweegt, Grischuk zit juist eronder. Consolideren is goed voor Giri, ongunstig voor Grischuk, dat is het principe.
De strijd om de ratingtickets voor het Kandidatentoernooi is moeilijk inzichtelijk te maken voor de fans die willen weten hoe hun favoriet er voorstaat. In het geval van Giri is het beeld nog gunstiger dan ik dacht.
Het zou zomaar kunnen gebeuren dat Giri zich voor het Kandidatentoernooi plaatst zonder dat wij het in de gaten zouden hebben, zonder dat we hebben kunnen meeleven. Nou, mooi niet!
Lichte opwinding mag zich al wel een beetje van ons meester maken. Maar we kennen allemaal ook het spreekwoord van de huid en de beer. Hoe dan ook, Parijs komt steeds dichterbij, en the trend is Giri’s friend.
(Wordt vervolgd)

Wim van der Wijk

2 gedachten over “De geheime agenda van Giri (2a)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *