De ontdekking van Kees als snelschaker

Op het snelschaakkampioenschap voor clubteams is HSG in tegenstelling tot de twee voorgaande jaren er niet in geslaagd door te dringen tot de hoogste finalegroep.  Uiteindelijk werd HSG in de tweede finalegroep tweede. In de totale hierarchie dus de nummer zes, een geringe teruggang in vergelijking met 2014 en 2015 toen de vierde plaats werd bereikt.
Positief was dat Kees Nagtegaal bereid was een keer mee te spelen.

Snelschaken is niet zijn ding, maar daar denken anderen op de club een stuk genuanceerder over. Zij gaan immers jaar in jaar uit gebukt onder het schrikbewind dat Kees op onze clubavonden voert. In de interne scoort hij in een seizoen vaak 90 procent of meer, met een natuurlijke speelstijl, waarbij hij vrijwel nooit in tijdnood komt.
Zo iemand moet toch ook goed kunnen snelschaken? Kees liet zich overtuigen!
De captain besloot hem rustig te brengen, op bord vier, achter de erkende HSG-vluggerbeesten Wim, Daan en Vincent.

Teamtopscorer

Na afloop zei Kees nog niet  dat hij al van snelschaken is gaan houden, maar zijn score van 12 uit 18 mocht er zijn. Hij werd daarmee teamtopscorer gedeeld met Johan Lindeman die ook een voortreffelijk toernooi speelde in het clubgebouw van En Passant, de beste plek voor zo’n evenement. De kibbeling smaakte weer prima.
De andere spelers haalden de 50 procent niet. Daan net niet met 8,5 punten, toch een prima score. Vincent (7) schaakt niet zoveel meer nu hij naar Alkmaar is verhuisd en typeerde zijn spel als roestig.
Wim (6,5) had het zwaar op het eerste bord. En als de tegenstanders al niet  te sterk waren, dan was de klok vaak nog spelbreker. Michael had een ongelukkige start, moest lang op zijn eerste paaltje wachten, wist daarna alsnog 6 punten bij elkaar te sprokkelen.
Toernooiwinnaar werd opnieuw Paul Keres, een team dat zelfs op het vierde bord  nog een sterke IM had zitten.

Boven BSG

In de tweede finalegroep, gewonnen door Paul Keres 2,  finishte HSG net boven BSG en dat vinden we natuurlijk altijd leuk. We scoorden een matchpunt meer dan de Bussumers.
De twee onderlinge duels lieten zien dat bij snelschaken alles mogelijk is. HSG won het eerste potje, met 4,5-1,5, BSG het tweede, nog overtuigender maar gelukkig net geen totale vernedering: 0,5-5,5.
Wim van der Wijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *