Dikke grijns in dichte mist na winst in beker

HSG bekert verder na winst in  Zoetermeer: 1,5-2,5

Dikke grijns in dichte mist

Het is nog een hele onderneming, een uitwedstrijd in de landelijke bekerstrijd op een doordeweekse avond. Ga maar na: vier uur speeltijd, twee uur reistijd. Probeer dan maar de volgende ochtend weer fris en fruitig op je werk te verschijnen.

Toch verlieten we in de nacht van dinsdag op woensdag met een dikke grijns op onze gezichten de speellocatie van de Zoetermeerse schaakvereniging Promotie.

Dat we ruim na middernacht in dichte mist de juiste oprit van de A12 misten en richting Den Haag koersten in plaats van Utrecht, ach het deed er al niet meer toe. Want HSG bekert voor het eerst in drie jaar weer eens verder, en we waren hard aan zo’n succesje toe.

Dat er mogelijkheden waren, stond  van tevoren wel vast. Wij verschenen op volle oorlogssterkte, qua Elo. Na de vriendelijke ontvangst bleek dat onze gastheer niet in de sterkste opstelling aantrad. Op rating waren we de bovenliggende partij. Maar met dat gegeven op zich win je natuurlijk nog niet de wedstrijd.

Jorgen was als eerste klaar, nadat hij zijn tegenstander de theorie had overhoord van een klassieke opening. ‘Ík kende het tot de 20e zet’, zei Jorgen na afloop. Zijn opponent kennelijk ook want niet veel later in de partij werd de vrede getekend, in een stelling waarin niets meer viel te beleven.

Dameverdubbelaar

Dat gold niet voor het eerste bord waar de clubtoppers Bernard Bannink en Kees Nagtegaal een felle strijd uitvochten. Lange tijd kon niemand met zekerheid zeggen wie er nou beter stond.

Uiteindelijk bleef Kees het beste overeind temidden van alle valkuilen. Hij mocht de dameverdubbelaar inzetten, maar zelfs met een extra koningin op het bord, moest onze clubkampioen  nog gevaarlijke matdreigingen pareren. Voordeel van zo’n schaakharem is natuurlijk dat je een dame kunt offeren om vervolgens met de andere mat te geven, dat deed Kees dan ook.

Controle

Daarvoor had ikzelf ons al op voorsprong gezet in mijn  partij tegen Ben Ahlers, in een ver verleden een clubgenoot in het hoge noorden. Maar we hadden nog nooit eerder een serieuze partij tegen elkaar gespeeld. Ik kreeg alles wat ik in dit type spel mag wensen: een duurzaam strategisch voordeeltje, mijn tegenstander kreeg niet waarop hij hoopte: actief tegenspel. Het positionele voordeel werd een materieel voordeel: pionnetje, tweede pionnetje, zonder compensatie, dus een vrij regelmatige overwinning met goede controle over het structureel voordeel, zoals we dat tegenwoordig op de trainingen leren! (Zie alle trainingsinfo elders op onze website, en sluit je aan).

Na de winst  van Kees was de bekerbuit definitief binnen. Ondertussen probeerde Daan nog dapper de beroerde stelling te verdedigen waarin hij na een openingsfoutje was terechtgekomen. Zijn verzet was taai, maar het zat er niet in, de overmacht van loper en paard tegen toren was te groot en bovendien in goede handen bij zijn tegenstander.

Nu tegen VAS

In november of eerste helft december speelt HSG in de tweede ronde tegen VAS uit Amsterdam, gelukkig een thuiswedstrijd.

 

Gedetailleerde uitslag:

Promotie                   1,5                                   HSG    2,5

Bernard Bannink (w)           Kees Nagtegaal:              0-1

Ben Ahlers                          Wim van der Wijk             0-1

Jan Willem Duijzer               Daan Bes                         1-0

Jan van den Bergh              Jorgen Henseler               rem

 

                                                                               Wim van der Wijk