Een dubbele OO-beleving

Een Ongekende Oorwassing. Dat was zaterdag het pijnlijke resultaat voor beide HSG-teams in de eerste ronde van de landelijke competitie. In de Meesterklasse verloor het op papier sterkere HSG 1 met 7-3 van promovendus De Stukkenjagers. De Tilburgse zege was dik verdiend, al viel die wel iets te hoog uit. HSG 2 werd verpulverd door Soest: 1-7, maar op papier een logische uitslag, waarvoor het gehavende team zich zeker niet hoeft te schamen.

Het was ook wel een beetje verwacht. HSG zit na het vertrek van de sponsor in de hoek waar de klappen vallen, al heeft de regerend landskampioen nog steeds wel het sterkste team van Nederland. Op papier althans, als iedereen inzetbaar is. Maar dan nog, het grote verval in Elo-punten van bord 1 naar bord 10 maakt het team in elke wedstrijd kwetsbaar, zeker als er ook nog eens extra invallers uit het tweede nodig zijn.

HSG heeft een hectische zomer achter de rug, waarin er voortdurend geschakeld moest worden tussen scenario�s. Welke spelers houden we over, is het wel verantwoord door te gaan? De spelers van het kampioensteam stonden zelf ook voor een lastige afweging, laverend tussen loyaliteit aan het team, de sponsor, de club, en de knagende onzekerheid van het wegvallen van basisinkomsten uit de clubcompetitie en/of andere dominante persoonlijke omstandigheden. Iedereen heeft daarin een integere afweging gemaakt met als gevolg dat zo�n beetje de helft van het kampioensteam is vertrokken.

Toch heeft HSG het aangedurfd geen teams uit de competitie(s) terug te trekken, onder het motto: Fier degraderen is niet erg, handhaven is beter!

Ondertussen moet de club zichzelf een beetje opnieuw uitvinden. Illustratief voor de nieuwe realiteit: waar vorig jaar nog een grote zak met geld van Joop van Oosterom op tafel stond, verkopen we nu lootjes in het kader van de Grote Club Actie. Jammer dat het ons ook anderszins tegenzit: huisvestingsprobleempjes endispensatiebuikpijn met betrekking tot HSG 2 dat het grootste slachtoffer van het wegvallen van de sponsor dreigt te worden.

Over de wedstrijden zelf:

HSG 1 � Stukkenjagers:
– Regelmatige overwinningen Dani�l Stellwagen en Vladimir Chuchelov op Cor van Dongen en Bianca M�hren.
– Verdacht paardoffer op f7 door Henk Vedder in zijn partij tegen Mark Nabuurs. Correct paardoffer op f2 van Anne Haast tegen Jorgen Henseler.
– Herman Grooten wint in het Duel der Schaakcoaches van Jop Delemarre
– Vincent Pandelaar blundert in tijdnood en lijdt onterecht een nederlaag na een goed gespeelde partij.
– Wim van der Wijk bevriest in de tijdnoodfase als hij zijn voordeel heeft weggegeven: vlag.

HSG 2 � Soest:
– Heldhaftige partijen van Herman van Engen en Johan Lindeman tegen hun 2300+ tegenstanders Eric de Haan en Reynir Helgason. Johan speel knap remise, Herman krijgt misschien iets te weinig en verliest.
– Op de verdienstelijke remise van Ernst Jos tegen Henk Weenink na, was het overwicht van Soest op de overige borden eenvoudigweg te groot.

Wim van der Wijk

Lees ook het verslag van Herman Grooten