Een zeeslang die papier vreet

Nederlaag HSG in Hoorn ondanks taai verzet

Zeeslang die papier vreet

HSG heeft zaterdag ook de tweede wedstrijd in de KNSB-competitie verloren. De overmacht van Caissa/Eenhoorn was te groot, maar er werd wel taai verzet geboden: 5-3.

Lichtpuntjes?

Een half bordpunt meer dan in de eerste ronde, verdubbeling van het aantal persoonlijke overwinningen. Als dat zo doorgaat…..

Voor de volle punten zorgden Daan Bes en ikzelf. ‘Heel Hilversum’ was blij met de zege van Daan, een goede schaker uit de Alkmaarse regio die sinds kort in Hilversum woont en bij HSG heeft aangeklopt. De afgelopen jaren heeft hij wat minder tijd aan schaken kunnen besteden, waardoor hij wellicht wat ‘hardheid’ te kort komt. Intern en extern was hij nog weinig succesvol, maar het zat er wel aan te  komen: zaterdag won hij een goede partij van Peter Doggers, hopelijk de eerste in een mooie reeks bij HSG.

Fortuin

Mijn overwinning op Henk Jan Visser was niet zonder fortuin. Het leek een saaie partij te worden. Na enkele mindere zetten werd ik in het middenspel langzaam maar zeker overspeeld. Maar met een stelling vol valstrikken en wederzijdse tijdnood kon het natuurlijk nog alle kanten op.

Ik won een kwaliteit, maar dat kon net zo goed een offer zijn. Henk Jan blunderde echter  door hierna een gifpionnetje te snoepen, waardoor ik de kwal kon terug offeren,  met matdreiging. Na de tijdcontrole had ik een totaal gewonnen stelling, maar ik gaf mijn voordeel van plus 3 heel snel en dom weer weg. Een achteloze koningszet, waarmee Henk Jan  vrijwillig een matnetje binnenstapte, bracht mij toch nog de overwinning. In de vorige ronde riep ik mij uit tot Kneus van de dag, na mat in twee te hebben gemist. Nu werd mij mat in twee op een presenteerblaadje aangereikt, dus roep ik mij maar uit tot Bofkont van de dag. Zal wel gerechtigheid zijn, of iets dergelijks. Benieuwd wat de rest van de competitie mij nog aan zelf verkozen kwalificaties gaat opleveren.

T&P tegen T

Aan de partij op het eerste bord tussen Martijn Monteban en Kees Nagtegaal leek maar geen einde te komen. Kees stond gewonnen, ware het niet dat hij te weinig pionnen overhield. Toen Martijn bekwaam ruil van de laatste boer afdwong, resteerde een eindspel van T en P tegen T, remise zoals iedereen weet.

Maar Kees zag laatst dat grootmeesters het dan nog wel even proberen, en hij wist dat ook een grootmeester zo’n eindspel ooit toch  heeft verloren, dus waarom zou hij het dan niet doorspelen?

Het resulteerde in een zeeslang, en in papierschaarste: de notatiebiljetten in speellocatie De Huesmolen waren op! Dat bleek toen de spelers al  twee formulieren hadden vol gepend. De arbiter scheurde toen maar wat velletjes uit een schrift, waarmee ze weer verder konden.

Persoonlijk record

Kees dwong de koning nog wel naar de rand van het bord, maar kwam door het juiste tegenspel niet verder. Remise na 138 zetten (KNSB-record?). Kees na een duik in zijn archief: ‘Verbetering PR met 18 zetten tegen Van Wijgerden in 1980’.

Meer dan een 5-3 nederlaag zat er helaas niet in.

Gedetailleerde uitslag:

 

 

 

Caissa Eenhoorn                  HSG                                      5  -  3

1. Martijn Monteban 2243    -   Kees Nagtegaal      2222         rem.

2. Arne Moll              2230    -  Vincent Pandelaar    2064      1  -  0

3. Henk-Jan Visser   2241     -  Wim van der Wijk     2128      0  -  1

4. Tom Balla             2044     -  Herman van Engen  1957        rem.

5. Arlette van Weersel 2189 -  Martijn Benschop     2019      1  –  0

6. Jerrel Thakoerdien  2145  -  Jorgen Henseler       2066     1  -  0

7. Peter Doggers         2148  -  Daan Bes                 2145     0  -  1

8. Gilbert Vrancken     2242   -  Roel de Jong           1932     1  -  0

 

Aan elk bord hadden we een klein, substantieel of extreem groot Elo-nadeel. Zo bezien hebben we de schade beperkt weten te houden.

 

 

Wim van der Wijk