Eerste overwinning HSG 2!

HSG 2 (KNSB) heeft zijn eerste overwinning geboekt. Er moest op het laatste moment nog wel een invaller opdraven. Letterlijk, van het voetbalveld naar huis. Scheenbeschermers af. In voetbaltenue naar de schaakzaal, voor een bijzonder geslaagd debuut! Lees het verslag van Herman van Engen.

Na drie krappe nederlagen is het ons eindelijk gelukt een wedstrijd te winnen! De voortekenen waren niet zo goed. Stephen Yarrington bleek ziek waardoor Emmanuel Cordero kon invallen. Om vijf voor een bleek telefonisch dat Willem Slikker niet kon spelen. Gelukkig kon ik Teun Loois (12 jaar) bereiken. Hij was net thuisgekomen van het voetbalveld, moest zijn scheenbeschermers nog uitdoen, en verscheen twintig minuten daarna in voetbaltenue in de speelzaal. Hij kwam, zag en overwon! Teun stelde zich goed op in de opening. De tegenstander gaf in een paar zetten alles weg, en kreeg daarna geen enkele kans meer! Ik zag Teun de hele partij geconcentreerd achter het bord zitten. Bravo Teun, een mooi debuut en voor ons een zeer belangrijk punt.

We stonden vrij snel met 3-0 voor! Eerst won Patrick, die gepromoveerd was van bord 8 naar bord 5. Dat bleek geen enkel probleem. Eerst kreeg wit zijn gambietpion niet terug in een Damegambiet. Daarna gaf Patrick de pion toch terug. Vervolgens dreigde Patrick sluw een schaak op f3, waarmee hij eerst een paard won en daarna als bonus ook nog een toren mocht slaan.

Ook Riad had succes met zijn plan. Eerst sloot hij zijn eigen witveldige loper op b7 in. Vervolgens ging echter de witte loper op b3 verloren. En toen de witte dame terugnam op b3, ging zij na een paar zetten ook verloren. Einde partij. Met de winstpartij van Teun 3-0! Van Gabri en mij wordt verwacht dat we winnen, dus dat bood goede hoop.

Helaas hadden we op drie borden problemen. Niet toevallig denk ik waren dit ook de borden waar de tegenstanders een hogere rating hadden. Dylan gebruikte veel te veel tijd met zijn damepaard (Pb8-d7-f8-g6-h8-f7) en verwaarloosde het centrum (geen e6-e5). Wit kon profiteren door van zijn kant het centrum te openen (e3-e4) en door een dodelijke penning ging uiteindelijk een stuk en de partij verloren.

Emmanuel had als invaller niet zijn dag. In het vroege middenspel verloor hij materiaal. Omdat zijn tegenstandster niet rokeerde kreeg hij tegenkansen. Hij miste echter twee keer een grote kans en ging toen in een eindspel met twee torens voor zwart en een dame voor wit en ongelijke lopers onderuit. Igo kreeg op de 20e zet een enorme kans. In plaats daarvan verloor hij een pion. In een eindspel met dames en torens tegen vrije a-pion wist hij zich ondanks taaie tegenstand niet te handhaven.

Ondertussen hadden ondergetekende en Gabri onze partijen inderdaad gewonnen en daarmee de wedstrijd! Ik wist eigenlijk weinig te bereiken in mijn partij, maar mijn tegenstander verzuimde zijn zwakke e-pion op te lossen. Ik kreeg spel langs de e- en c-lijn en plotseling kon ik met een paar krachtzetten materiaal winnen. Gabri leek weer vanzelf te winnen. Een degelijke opstelling als basis voor een aanval, een tegenstander die meewerkt, en klaar is Gabri! Hij had er wel de meeste tijd voor nodig, maar speelde de minste zetten (24).

Er wachten ons nog twee wedstrijden waarin we ook goede kansen hebben. Tenslotte nog een uitwedstrijd in Zoetermeer. Daar kunnen we tegen Botvinnik 3 onze vooruitgang laten zien!

Herman van Engen


1 gedachte over “Eerste overwinning HSG 2!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *