Exclusief mannelijk brein bestaat niet

Er bestaat niet zoiets als een vrouwelijk of mannelijk brein. De meeste mensen hebben een gemengd brein met mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Dat concludeert Daphna Joel van de Universiteit van Tel Aviv. Met een team collega’s onderzocht ze hersenscans van 1400 mensen in de leeftijd van 13 tot 85 jaar.

De onderzoekers stelden vast dat er inderdaad hersengebieden zijn waarin je een meer mannelijke en een meer vrouwelijke structuur kunt onderscheiden, schreef dinsdag de Belgische krant De Standaard. Maar een exclusief mannelijke of een exclusief vrouwelijke vorm bestaat niet, aldus de onderzoekers. Er is geen enkel mannelijk kenmerk te vinden dat je ook niet bij een vrouw tegenkomt.
Nieuwe wetenschappelijke inzichten in verschillen in het brein tussen mannen en vrouwen kunnen ook helpen bij het vinden van een antwoord op de vraag of vrouwen net zo goed kunnen schaken als mannen en of een vrouw de wereldtitel ooit zou kunnen veroveren. Een thema dat afgelopen zomer aandacht kreeg bij de activiteiten rond het HSG Open dat in het teken stond van damesschaak. Het antwoord op die vraag is uiteraard van veel factoren afhankelijk, maar nieuwe inzichten over het brein zijn hierbij van groot belang.
Mensen zijn uniek, hun breinen ook, onderscheid maken naar geslacht lijkt steeds minder zinvol. Of zoals De Standaard schrijft: In iedere man zit een vrouw (en andersom).

WvdW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *