´Fantastic stuff´

Game Changer-auteurs maken video van partij uit onze interne competitie

Op het YouTube-kanaal van de auteurs van het baanbrekende boek Game Changer is een video opgenomen van de partij die ik vorige maand in onze interne competitie  speelde tegen Guido Wagenvoorde. Hierin probeerde ik een fantastisch concept toe te passen van AlphaZero in een bekende variant van de ruilvariant van het Damegambiet. Stockfish was de tegenstander van het zelflerende AI-programma dat volgens oud-wereldkampioen Gary Kasparov het schaakspel op z’n kop heeft gezet. Grappig om te zien dat de partij Guido-Wim  nu ‘de wereld over gaat’ in een instructieve schaakvideo van het Game Changer-team, grootmeester Matthew Sadler en internationaal vrouwenmeester Natasha Regan.

Matthew Sadler en Natasha Regan bespreken met zichtbaar plezier de spectaculaire partij uit onze interne competitie.

Ondanks het niveauverschil, de sterkte van AlphaZero en Stockfish wordt op 3300-3400 elopuntjes geschat, vertoont de partij Guido-Wim  frappante gelijkenissen met het duel  Stockfish-AlphaZero, de ‘Symfonie van de randpion’.

Wat zich in februari op de clubavond van HSG heeft afgespeeld wordt nu op het YouTube-kanaal als de Amateur Symfonie gepresenteerd! ‘Fantastic stuff’, roept grootmeester Matthew Sadler op een gegeven moment uit. Ook over het spel van Guido heeft hij waarderende woorden (‘White played it well too’).

Het boek Game Changer kreeg inmiddels vele lovende kritieken en is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over het revolutionaire spel van AlphaZero en over kunstmatige intelligentie in het algemeen. Sadler en Regan zijn echt in de huid van  AplhaZero gekropen, in een poging om het grensverleggende spel  te ontrafelen.

De auteurs gaan echter verder dan het boek alleen. Via het YouTube-kanaal willen ze de partijen en schaakideeën van AlphaZero begrijpelijk en toegankelijk maken voor iedereen. Er zijn inmiddels zeven video’s beschikbaar, zeer de moeite van het bekijken waard. In het bijzonder natuurlijk aflevering #6 waarin Guido (onbewust) en ik (bewust) in de voetsporen traden van de twee sterkste schaakcomputerprogramma’s van de wereld.

Hier is de video te bekijken.

Het eerdere verslag van de ‘amateur-uitvoering’ van de symfonie

Enjoy!

Wim van der Wijk

 

 

 

 

 

 

3 gedachten over “´Fantastic stuff´”

  1. Fascinerend Wim. Ik hoorde je bij die partij voortdurend over “AlphaZero zetten”, waatop ik schamper lachte. Maar hier is sprake van WimZero. Google kan wel inpakken!

  2. @Mirko. …”bij die partij”. Ik hoop dat je bedoelt na afloop tijdens de analyse?
    WimZero…..hmmnn. Voor een Zero heb ik eigenlijk een veel te lage ELO, maar verder klinkt het wel als een mooie geuzennaam. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *