Fischer Z muziekmaatje te groot voor HSG

De wedstrijd HSG – Fischer Z in de 3e klasse C (KNSB), van afgelopen zaterdag werd verloren met 3-5.

Voor de wedstrijd begon werd er flink op los gekletst met deze sympathieke schakers. Veel spelers kenden elkaar en ook over de naam ‘Fischer Z’ werden wetenswaardigheden uitgewisseld. Nee, de Z is niet van Zaandam en ook niet van (Amsterdam) Zuid en je moet het wel met een ‘c’ schrijven, dus niet te verwarren met Fisher.

De schaakclub is simpelweg genoemd naar de Engelse rockband uit de jaren 70 van de twintigste eeuw. De hit ‘The worker’ herinner ik me nog goed en staat al vele jaren in de Top-2000, luister en kijk op YouTube. Vooral de zinWhat a waste of time‘ bleef me bij.

De wedstrijd

Pascal en Marieke waren verhinderd. Jammer genoeg kon Hans Böhm ook niet en na een kleine zoektocht kon gelukkig Bart Vermeulen wel spelen. Zelf viel ik ook in in plaats van non playing teamcaptain te zijn.

Van de partijen heb ik veel te weinig gezien om daar een deskundig oordeel over te kunnen geven en zelfs de volgorde van de uitslagen ben ik kwijtgeraakt door mijn eigen lange partij. Gelukkig ontving ik van Herman en Wim een bijdrage.

Wim: Mijn partij was in evenwicht tot de 32e zet toen mijn tegenstander een fout maakte die hem zijn belangrijke d-pion had moeten kosten. Maar ik profiteerde niet. Op zet 38 beging ik een blunder die mij meteen de partij had moeten kosten. Maar nu profiteerde tegenstander Ivo Timmermans niet. Het was zijn veertigste zet met wegtikkende seconden op de klok. Daarna was de partij weer in evenwicht, met remise op zet 62.

De stelling kort na mijn blunder is leerzaam. Wit staat in de diagramstelling gewonnen, vanwege de mogelijkheid van een eeuwige penning in combinatie met een verrassend inzicht in het pionneneindspel dat kan ontstaan, waarvan de schijn in eerste instantie bedriegt.

Vanuit de diagramstelling wint wit instructief…

De hoofdvariant. 1. Dd4! – eeuwige penning – b5 2. g4! b4 3. f4! – het bedrieglijke beeld is dat zwart de verst verwijderde vrijpion kan forceren, maar het zal snel duidelijk worden dat de witte pion op h5 ook een kandidaat-vrijpion is. En niet te stoppen in combinatie met zijn broeder op d5. 3. …, gxf4 4. g5! hxg5 5 Txf6! Dxf6 6 h6! Kg6 7 Dxf6 Kxf6 8. d6 – zie analysediagram.

Nu is het eenvoudig, wit promoveert het eerst.

Om pion h5 als kandidaat-vrijpion te identificeren , is het inzicht nodig dat door de blokkade van pion f7 door een zwart stuk wit een vrijpion kan forceren. Wits f4 kan immers niet met f6 beantwoord worden. In feite doet pion f7 niet mee en heeft wit dus een meerderheid op de koningsvleugel. Soms is het niet wat het lijkt…”

Herman stuurde zijn gehele partij op met commentaar. Na zijn remise tegen grootmeester Brandenburg in de vorige ronde speelde Herman ook nu weer een sterke partij met winst tot gevolg. Ditmaal vond mijn Kiebitzer overigens wel iets: Na zet 45. Lc5 schrijft Herman dat hij de onmiddellijke winst mist en beter 45.Lg5 had kunnen doen, maar het eindspel wat resteert na 50. Kf2 is remise volgens mijn eindspeldatabase! Mijn Kiebitzer vind 45. Lc5! juist wel de winnende zet! Verder een prachtige knokpartij en zeker de moeite van het naspelen waard.

Kees speelde voor het eerst dit seizoen tegen iemand met een hogere rating en moest dat bekopen met een nederlaag. Guido speelde een keurige remise tegen Peewee van Voorthuijsen, die vroeger nog een mooie combinatie rubriek had in het schaakblad van de KNSB.

Vincent liep tegen zijn eerste nederlaag op dit seizoen. Yvette daarentegen behaalde haar eerste overwinning dit seizoen, na een serie met louter remises. Bart speelde natuurlijk de Caro-Kann en kreeg de doorschuif variant tegen zich. Ook die variant kende Bart blijkbaar goed, want zijn zetten werden in no-time uitgevoerd gezien de tijdvoorsprong. Daarna moet het dan ergens misgegaan zijn.

Johan dacht beter te staan na een mislukte opening van zijn tegenstander:

Stelling na 11… c5xd4. Wat moet wit nu doen? Gewoon terugslaan op d4 en pion e4 onder vuur houden? Of met 12. Pxe6 zwart een tripel pion bezorgen wat zelfs in het eindspel nog zwak is. Ik koos daarom voor het laatste en na 12… fxe6 13. cxd4? (Beter 13. Dxd4 Dxe5 14. Dxe5 Lxe5 =) … Pc6 14. Da4 (anders volg Td8 met dreiging Lxe5), zie diagram.

Ik dacht met Pc2 en Le3 pion d4 voldoende te kunnen dekken, maar zwart speelde verrassend 14… Dd7! en na 15.Pc2 Pxe5! moest ik ineens keihard op remise gaan spelen. Dat hield ik lang vol tot een toreneindspel met nog steeds één pion minder op het bord, maar het leverde deze harde worker slechts een nederlaag op. Op de 64e zet gaf ik op, What a waste of time!

Door deze tweede nederlaag op rij is HSG afgezakt tot de 5e plaats. Kampioenaspiraties kunnen in de ijskast.

Johan Lindeman

 

1 gedachte over “Fischer Z muziekmaatje te groot voor HSG”

  1. Dank voor je correctie van het oordeel over de variant na 45.Lg5. De stelling na 50.Kf2 kan wit winnen als hij met zijn koning op h6 komt, terwijl zijn h-pion op h2 blijft staan (tempo!). Dat kan zwart verhinderen als hij met 50…Kf8! de verre oppositie inneemt.
    Overigens is de variant te versterken met 48.Dh4! i.p.v. 48.Dh5+. Bijvoorbeeld 48…Dh8 49.De4! (tempodwang). Zwart moet zijn h-pion opspelen, waarna 50.e8D+ en dameruil wel gemakkelijk wint.
    Een bekend en toch lastig eindspel.

    Groeten, Herman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *