Friso en Robin gezamenlijk winnaar Zwitsers 2010-2011 (19 mei 2011)

Na een reeks van jaren is een einde gekomen aan een mooie traditie: Het Zwitsers toernooi van HSG met deelname van spelers van het eerste tiental, HSG 2 en HSG 3 alsmede enkele gastspelers. In de hoogtijdagen was het de sterkste interne competitie van Nederland, de laatste jaren liep de beschikbaarheid van de GM’s wat terug door de volle toernooiagenda.

Het laatste toernooi is een gezamenlijke overwinning geworden voor �de veteraan� Friso Nijboer en �het talent� Robin van Kampen met 6 uit 7. Beiden wonnen vijf partijen. Ze speelden onderling remise, waar Robin vermoedelijk blijer mee was dan Friso.

Friso stond nog een halje af aan Ruud Janssen. Robin had het toernooi vervolgens alleen kunnen winnen als hij tot winst was gekomen in een uitgestelde partij tegen Wim van der Wijk, maar hij moest in remise berusten.

Het Zwitsers toernooi bood de �gewone� HSG�ers jarenlang een mooie kans om de krachten te meten met de topspelers van HSG 1. Meestal won de sterkere partij, maar incidenteel waren er wel uitschieters. Dit seizoen kreeg Eelke Wiersma, voor het Leidse LSG spelend in de Meesterklasse, zelfs twee keer een nederlaag te slikken, tegen Michael de Vos en Henk Weenink. Wieb Zagema ging hard onderuit tegen Bart Vermeulen, waarmee maar weer eens is aangetoond dat de zwakkere speler niet bij voorbaat �ltijd kansloos is, ook niet als het ratingverschil zelfs 300 of 400 punten bedraagt.

In de top van het klassement werd altijd fel om de punten gestreden, omdat Joop van Oosterom aantrekkelijke geldprijzen beschikbaar heeft gesteld. Nu Van Oosterom zijn sponsoractiviteiten heeft gestaakt, valt ook het doek voor het Zwitsers toernooi in deze opzet, dat organisatorisch altijd in goede handen was van Jan Stomphorst.

Onlangs zijn er initiatieven op gang gekomen om zo�n toernooi in enige vorm toch voort te zetten. Riante geldprijzen zullen er niet meer te verdienen zijn, maar deelnemers maken natuurlijk wel kans op Eeuwige Roem.

Wim van der Wijk

Eindstand HSG Zwitsers 2010-2011

1 Friso Nijboer 6

2 Robin van Kampen 6

3 Ruud Janssen 5

4 Henk Vedder 4

5 Kees Nagtegaal 4

60 Henk Weenink 4

7 Wieb Zagema 3,5

8 Herman van Engen 3,5

9 Wim van der Wijk 3,5

10 Jorgen Henseler 3,5

11 Eelke Wiersma 3

12 Klaas Harmsen 3

13 Vincent Pandelaar 2,5

14 Michael de Vos 2,5

15 Ernst Jos 2,5

16 Bart Vermeulen 2,5

17 Gerard Wagenaar 2,5

18 Johan Lindeman 1,5