Friso Nijboer wint in Bussum

Heel veel schaken en heel veel winnen, dat doet Friso Nijboer al jaren. Zomertoernooien en weekendtoernooien zijn zijn specialiteiten. De HSG�er won maandag het Pinkstertoernooi in Bussum.

Nijboer was al vroeg de gedoodverfde toernooiwinnaar. Zaterdagavond in de derde ronde won hij met zwart van Robert Ris, een meester die voor BSG speelt. Zijn collega-grootmeesters Daan Brandenburg en Alexandre Dgebuadze speelden remise tegen elkaar. Naast Nijboer was de jonge BSG�er Lars Ootes de enige die zijn eerste drie partijen won. Zondagmiddag veegde Nijboer met wit Ootes overtuigend van het bord. Dgebuadze speelde intussen remise tegen Ris, terwijl Brandenburg een vrije ronde had genomen, wat wordt gehonoreerd met een half punt. Daardoor stond Nijboer na vier ronden een vol punt voor op de achtervolgers, een ongekende luxe in een weekendtoernooi.

Een tactische zet was zondagavond een remiseaanbod al na een paar zetten tegen Brandenburg, die vond dat hij dat met zwart tegen Nijboer in bloedvorm niet kon weigeren. Dgebuadze moest dezelfde avond voluit gaan tegen de verrassende Mark Smits van de Utrechtse club Paul Keres. Toen de Belg van Georgische komaf de winst binnen had, lag Nijboer waarschijnlijk al in bed. Maandagmorgen had Nijboer met Peter Lombaers (clubkampioen van Paul Keres) een wat gelukkige indeling. Met zijn overwinning liep hij weer een half punt uit op Dgebuadze, die niet verder kwam dan remise tegen Ootes. Brandenburg viel intussen af door een nederlaag tegen de relatief onbekende Jaap Houben.

Dgebuadze had intussen genoeg gezien en in de slotronde accepteerde hij na twaalf zetten het remiseaanbod van Nijboer. Met zwart zou doorspelen een te groot risico zijn, nu pakte hij in elk geval een paar honderd euro mee. Nijboer greep de hoofdprijs van duizend euro, Ootes werd ongedeeld tweede en mocht zeshonderd euro in ontvangst nemen, een leuke bijverdienste voor een student. Dgebuadze deelde de derde plaats met Ris en Smits.

Nijboer won het Pinkstertoernooi in 2002 en 2004 al gedeeld, deze keer voor het eerst alleen. Hij is na Erik van den Doel de tweede schaker die het toernooi drie keer won. Volgend seizoen speelt hij in de competitie voor En Passant, Bunschoten-Spakenburg. Na 22 seizoenen nemen we bij HSG met trots afscheid van deze veelvoudig toernooiwinnaar.
Johan Hut