Gepaste vreugde: de kampioen van vandaag, de underdog van morgen? (14 maart 2011)

HSG fluitend naar vierde landstitel

HSG is reeds twee ronden voor het einde van de competitie voor de vierde achtereenvolgende keer clubkampioen van Nederland geworden. De laatste horde, het treffen in en tegen Groningen, werd moeiteloos genomen. Uitslag: 1,5-8,5. Duels met Groningen golden in voorgaande jaren als ‘krakers’, met als inzet de landstitel. Maar Groningen heeft veel aan kracht ingeboet, nu de club het zonder hoofdsponsor moet stellen. De noordelingen moeten nu zelfs tegen degradatie vechten. Tegen het topteam van HSG was Groningen een willoze prooi. De wedstrijd was niet meer dan een formaliteit: zeven Hilversumse zeges, drie remises.
Dus champagne, polonaise in het Hilversumse kamp? Niets van dit alles. De kampioenen namen de felicitaties van de meegereisde spelers van HSG 2 – voor de wedstrijd tegen Groningen 2 – min of meer voor kennisgeving aan. Het stond immers al lang vast dat niemand HSG dit seizoen kon bedreigen. De gepaste vreugde is verklaarbaar, want de ironie wil dat HSG hetzelfde lot boven het hoofd hangt als de tandeloze tijger Groningen nu ondergaat. Ook HSG is naarstig op zoek naar een nieuwe sponsor, nu Joop van Oosterom zich na dertig jaar terugtrekt. Dus is het niet ondenkbaar dat het vriendenteam uiteenvalt, mocht deze missie niet slagen. Ondertussen zijn er binnen de club wel volop initiatieven gaande om een nieuwe geldschieter te vinden waarmee het huidige team in stand kan worden gehouden. Het besef dat een mecenas van het kaliber van Joop van Oosterom zich niet zo gemakkelijk zal aandienen overheerst daarbij natuurlijk. Toch leggen de leden van een speciale sponsorwerkgroep van HSG zich nog niet neer bij het feit dat het huidige prachtteam niet ’te verkopen’ zou zijn omdat het klimaat voor schaaksponsoring nu even niet meezit in Nederland. Inmiddels is de, in een moment van somberheid opgekomen gedachte van vrijwillige terugtrekking uit de Meesterklasse gelukkig alweer verlaten. Ook volgend seizoen speelt kampioen HSG in de meesterklasse!? Is het niet als favoriet, dan toch zeker als underdog.

HSG klaarde de klus zaterdag zonder Anish Giri die momenteel met de wereldtop in Monaco aanschuift voor het meest exclusieve schaaktoernooi ter wereld: het Ambertoernooi van Van Oosterom, editie 20, tevens slot. Ook Henk Vedder, de enige vaste speler zonder (meester)titel ontbrak zaterdag in het Hilversumse team. Toch valt er goed nieuws over Henk te melden: Hij heeft in de Belgische competitie voldaan aan zijn laatste M-norm en kan de titel binnenkort aanvragen!
De ‘massakamp’ Groningen – HSG in het gezellige Heerenhuis eindige in een ruime Hilversumse zege. Maar HSG 1 kreeg iets te veel en HSG 2 iets te weinig. Ruud Janssen bleef een beroerde stelling stug verdedigen. In hevige wederzijdse tijdnood viel de Groningse vlag een seconder eerder, waarmee de verdiende Groningse eretreffer uitbleef. In de belendende zaal leek HSG 2 lange tijd goede zaken te doen tegen Groningen 2. Door overwinningen van Alina Motoc, Wim van der Wijk en Johan Lindeman, kwamen de reserves (vaak een stom cliche in de sportjournalistiek, maar volgend seizoen krijgt deze term misschien wel enige inhoud) van HSG verdiend op voorsprong. De marge werd met remises van Vincent Pandelaar en Klaas Harmsen geconsolideerd tot 1-4. Het beslissende laatste halfje hing wel in de lucht, maar viel niet. Groningen 2 verweerde zich kranig en wist de stand alsnog gelijk te trekken en greep de laatste strohalm in de strijd tegen degradatie. Ook HSG 2 is nu nog niet helemaal veilig, ook al staat het team bedrieglijk fraai vijfde. Het volgende treffen, in april met Soest, is een vierpuntenwedstrijd, die in het teken zal staan van degradatieschaak.

Wim van der Wijk