Goed resultaat op NK

In het weekend van Hemelvaart was de HSG met maar liefst 4 deelnemers sterk vertegenwoordigd op het NK D. Drie hele dagen schaken in het Hemelvaartsweekend, van 10 uur ’s ochtends tot bijna 6 uur ’s middags met partijen van 55 minuten op de klok en 10 sec increment, noteren tot je onder de 5 minuten komt, best een uitputtingsslag voor kinderen van 10 en 11 jaar. Zeker als het een toernooi is waarbij alleen de 50 beste jongens en 30 beste meisjes van het land uitgenodigd zijn. Het niveau lag hoog en ze ontliepen elkaar niet veel. Dat bleek ook wel aan de eindstanden, ieder kind, ook de kampioen, had wel een nul op het bord gekregen. 

Voor Mehmet Keskin was het de eerste keer, Marnik, Wouter en Daniël hadden dit al vaker meegemaakt en gingen volop voor de winst en een podiumplaats. 

De jongens kwamen de eerste dag goed uit de startblokken, de tweede dag zakten Mehmet en Marnik wat weg maar de derde dag gingen ze alle vier er vol voor.  

Marnik had er zin in en wilde graag met een beker naar huis. Hij ging uitstekend tot hij op bord 3 Luka Wink tegenkwam, of het de zenuwen waren of iets anders weten we niet, maar hij blunderde de partij volledig weg. De rest van de tweede dag liep het niet, hij deed z’n best maar zag een hoop over het hoofd en dat is bij schaken niet zo handig. Helaas hadden de meeste tegenstanders hun hoofd er wat beter bij en straften fouten af. Boyd Leenen had net zo’n dag en die partij ging dusdanig heen en weer dat beide heren lachend tot remise besloten en gezellig een potje gingen voetballen. De derde dag was de scherpte weer terug, vooral de partij tegen Emilien Hallibert was mooi om te zien, maar met het verlies tegen Prayan Sai Kumar in de laatste ronde was een podiumplek helaas verkeken. 

Mehmet had een toernooi met ups en downs. Hij was de minst ervarene van het viertal in fysieke toernooien en gecombineerd met een verkoudheidje brak hem dat op. De eerste dag wist hij remises te houden tegen hoger geplaatste spelers, de tweede dag kreeg hij jongens tegenover zich waar hij bij de kwalificaties van verloren had, dat is nooit prettig. De derde dag ging het wel goed, hij had goed geslapen en heeft een flinke eindsprint ingezet waardoor hij het toernooi met 4 uit 9 als middenmoter heeft afgesloten. Niet slecht voor een eerste keer. 

Wouter heeft een meer dan uitstekend toernooi gespeeld. De eerste dag had hij niet de makkelijkste loting maar haalde rustig de punten binnen. Hij heeft remise gehouden tegen Tommy Grooten, de kampioen en een taaie, positioneel sterke tegenstander. De tweede dag begon met een partij tegen Oscar Zecha, een van de EK-spelers van vorig jaar. Ondanks een goede eindspeltechniek was een toren en een loper tegen een toren toch verloren voor Wouter. De partijen daarna werden op een rustige manier binnengehaald, hoewel vooral Hrdya Dinanath geen makkelijke tegenstander was. De laatste dag begon met een partij tegen een andere EK-speler: Akshaj Katpatal. Akshaj is bijzonder sterk in trucjes en een hele snelle en gevaarlijke speler. Helaas werd dat de tweede verliespartij. Wouter gaf daarna geen punt meer af en belandde op de zesde plaats en ging met een mooie beker naar huis. 

Daniël had er zin in. De eerste dag ging het uitstekend met twee keer mat en een keer twee pionnen voor in het eindspel waarbij promotie niet meer tegen te houden was, al waren het lange partijen waarbij de tegenstander zich zeker niet gewonnen gaf. Zo nestelde hij zich met 3 uit 3, samen met Wouter in de kopgroep.

De tweede dag wordt dan een stuk minder simpel en leidde tot lange, intensieve partijen. Hij begon tegen mede-koploper Sacha Kurt (remise) en kwam vervolgens tegen de als eerste geplaatste Achyuth Aravindhan (winst) en als laatste tegen Luka Wink die eerder Marnik van het bord geveegd had (remise).

De derde dag ging Daniël ongeslagen in met een halve punt afstand tot de nummer 1. De eerste partij tegen Cas Roorda wist hij relatief makkelijk te winnen maar daarna kwam de partij tegen Oscar Zecha. Na een lange, lastige partij stond Daniël met drie pionnen in het eindspel flink voor, maar gaf het daarna volledig uit handen en verloor de partij en daarmee ook de kans op de eerste plek.

Hij gaf niet op en wist door een fel bevochten winst op Noah Ritzerveld zich terug te knokken naar een gedeelde tweede plek waardoor er een barrage gespeeld moest worden tussen 3 jongens voor de EK-plaats. Daniël kwam als winnaar uit deze uitputtingsslag en mag in november naar het Europees Kampioenschap in Turkije. 

Een verslag van het kampioenschap staat ook op https://www.schaaksite.nl/2022/05/29/hoogspanning-in-rijswijk-bij-het-nk-t-m-12-jaar/ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *