Gooise schaaktitel naar International School Hilversum

Opnieuw heeft de International School Hilversum de Gooise schaaktitel voor het voortgezet onderwijs voor zich opgeëist. In de openbare bibliotheek in Hilversum bleek het schaakteam van deze school maandagmiddag 11 maart duidelijk het sterkst, voor scholengemeenschap Huizermaat en het Goois Lyceum uit Bussum.

 

Ook vorig jaar veroverde de Hilversumse internationale school de beker. Een jaar geleden, toen het toernooi werd georganiseerd in verband met een speelronde in Hilversum van Tata Chess, waren er meer deelnemers dan nu. Toch werd het een geslaagde schaakmiddag met felle strijd op de borden. Opvallend was dat er nauwelijks partijen in remise eindigden. ,,Ik geloof maar eentje”, zei wedstrijdleider Pascal Losekoot.
Na zes ronden bleken er drie spelers in het individueel eindklassement bovenaan te staan: Mitia Shadrin (Huizermaat), Ashwin Vishwakarma en Janu Verdonschot (beiden van de International School). Op grond van de tiebreakregels werd Mitia Shadrin, een van de jongste deelnemers, tot winnaar uitgeroepen, waardoor zijn enige nederlaag in de laatste ronde waarschijnlijk minder pijn deed.
Mitia is volgens schaaktrainer Pascal Losekoot al een sterke jeugdspeler, die via Skype individueel schaaktrainingen volgt en ook weekendtoernooitjes speelt. Met zijn triomf geeft hij een passend vervolg aan eerdere titels die hij in kampioenschappen van het basisonderwijs veroverde.
Zijn prestatie in de bibliotheek werd beloond met een schaakboek. Nummer twee Ashwin Vishwakarma kreeg een schaakkaartspel mee naar huis.

Aanvalluh…..

 

 

Voor de drie scholen op het podium was er een surpriseprijs in de vorm van een schaakspel van chocolade. Om mee naar school te nemen en er iets leuks mee te doen, werd nog als advies meegegeven. Maar niet iedereen kon de verleiding weerstaan. De doos ging open en er werden ter plekke enkele pionnen soldaat gemaakt.


Ook voor Els Brons, directeur van de Hilversumse bieb, was er een surprise. Henk Cornelissen, voorzitter van de Stichting Hilversum Schaakt – de organisator van het kampioenschap – overhandigde haar vier fraaie houten schaakspelen en een schaakklok, ter ondersteuning van de schaakactiviteiten in de bibliotheek.
Ook volgend jaar zal er een schaakkampioenschap voor het Gooise voortgezet onderwijs worden gehouden. Het jaarlijkse Hilversumse kampioenschap voor basisscholen vindt in het najaar plaats. En wellicht volgt er ook een lerarentoernooi, zoals gistermiddag door een van de begeleidende leerkrachten, werd voorgesteld. Stichting Hilversum Schaakt gaat hiervoor de animo peilen.

Wim van der Wijk

Foto’s Pascal Losekoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *