Henk Vedder: vrolijke topscorer

De slotronde van de KNSB-competitie dit weekend betekent de laatste wedstrijd van Henk Vedder voor HSG. Hij speelt volgend jaar voor En Passant, de club waar hij ooit als jeugdspeler begon en waarvan hij altijd lid gebleven is.
De 38-jarige Vedder maakte als tiener de overstap van En Passant 1 naar HSG 2 en mocht ook af en toe in het eerste invallen. In 1993 werd hij jeugdkampioen van Nederland en nam deel aan het wereldjeugdkampioenschap in India. Vanaf dat moment was hij een vaste speler van HSG 1, waarin hij nu negentien jaar heeft gespeeld. In het seizoen 1997-98 werd hij met een score van 8 uit 10 topscorer van de Meesterklasse. Er werden destijds play-offs gespeeld, vandaar dat hij tien partijen kon spelen. Ook in bijna alle andere seizoenen scoorde hij boven de vijftig procent. Tot dit weekend heeft hij een score van 97,5 uit 160. Daarmee staat hij na Friso Nijboer (die met 145,5 uit 209 nooit meer zal worden ingehaald) en Rudy Douven (101 uit 164) derde op de topscorerslijst aller tijden van HSG in de hoogste klasse.

Vroege normen
Henk Vedder leek al snel voorbestemd om meester te worden. In 1992 scoorde hij zijn eerste norm in een open toernooi in Leeuwarden, hij had toen nog niet eens een FIDE-rating. Een tweede norm miste hij een paar keer op een half punt, onder andere in de reservegroep van het Hoogovenstoernooi in Wijk aan Zee. In 1997 kwam die tweede norm er toch, in het Lost Boys Toernooi in Antwerpen. Het werd voor lange tijd zijn laatste toernooi, hij gaf er de brui aan en speelde alleen nog maar voor HSG. Na tien jaar, in 2007, zei hij nonchalant tegen zijn broer Richard dat hij nog 57 vakantiedagen had, waarop Richard hem met klem vertelde dat hij mee moest naar het jaarlijkse toernooi in oktober in Hoogeveen. Dat deed Henk, tot grote verbazing en aangename verrassing van zijn teamleider Jan Stomphorst. Het bleef niet bij die ene keer, hij werd weer een enthousiaste toernooispeler voor een paar keer per jaar.
Inmiddels had Henk Vedder zich ook bij zijn broer Richard en hun schaakvrienden Xander Wemmers en Eric de Haan gevoegd, die in de Belgische competitie voor Borgerhout speelden. Wat in de toernooien net niet lukte, lukte met Borgerhout wel. In 2010 scoorde hij met dat team in de Europacup zijn derde meesternorm. Omdat die slechts over zeven ronden ging telde hij wel, maar kwam Vedder nog niet aan het reglementair benodigde totale aantal van 27 partijen. Dat lukte wel toen hij later in dat seizoen ook een norm scoorde in de Belgische competitie. Zo werd Henk Vedder op z�n 38e internationaal meester, een titel waarvan hij op zijn 19e al wist dat hij die verdiende.

Plezier
Henk Vedder is een vrolijke schaker, die altijd wil winnen, zelden vroeg genoegen neemt met remise. Hij speelt agressief, maar heeft ook een gedegen eindspelinzicht. Plezier in het schaken heeft hij altijd gehouden, maar merkwaardig genoeg uitte zich dat lange tijd niet in deelname aan toernooien. Nu is hij weer actiever en En Passant zal de komende jaren veel plezier aan hem beleven. HSG, de club waarvan Henk Vedder vanaf 1991 acht keer op rij clubkampioen was, neemt in dankbaarheid afscheid van hem.

Johan Hut