Henk Weenink (78) overleden

Ons oud-lid en oud-clubkampioen Henk Weenink is donderdag 7 mei overleden. Henk was al geruime tijd ernstig ziek en er was geen kans op genezing.

Henk, geboortejaar 1942, was enkele tientallen jaren lid van HSG. Hij speelde aanvankelijk in het eerste team en later in het tweede door de verdere professionalisering van HSG 1 in het sponsortijdperk.

Een oude foto van Johan Hut uit het jubileumboek ´Mat in de Mediastad´. Henk (midden) geniet van een analyse van grootmeester Ljubo Ljubojevic (links). Rechts Adri Plomp.

Zijn teamgenoten uit het tweede van die tijd herinneren zich nog de uitwedstrijden met de trein naar Groningen. Henk nam voor de lange rit schaakbord en -stukken mee, niet van zakformaat, maar het serieuze werk. Met behulp van een tafeltennisklem en een sjoelschijf wist hij het bord ingenieus – hij was wiskundig ingenieur – te bevestigen aan het wandtafeltje in de NS-coupé en zo konden we comfortabel stellingen bekijken en op de terugweg onze  partijen naspelen. We waren zo weer thuis.

Henk werd zes keer clubkampioen van HSG, voor het eerst in het seizoen 1984-85, voor het laatst ruim twintig jaar later in 2006. Hierna zegde hij HSG vaarwel en ging voor Soest spelen, waar hij ook woonde.

Henk was een geweldige aanvalsspeler en rekende scherp. Op latere leeftijd werd hij gegrepen door het probleemschaak, waarbij vooral helpmatcomposities hem fascineerden.

Henk was een groot liefhebber en een aimabel mens.

Wim van der Wijk

Hieronder een geweldige partij van Henk uit 2003 tegen grootmeester Sipke Ernst. Het commentaar is van Johan Hut.

3 gedachten over “Henk Weenink (78) overleden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *