Herbeleef het WK in cafe Dudok

delemarreHet lekkerste hebben we voor het laatst bewaard. De training van Jop Delemarre donderdagavond 29 december in cafe Dudok, schuin tegenover de achterkant van station Hilversum CS.  Als uitsmijter van het schaakjaar 2016. Aanvang 20 uur, toegang gratis, komt allen! De avond is bedoeld voor HSG-leden, maar als andere schaakliefhebbers donderdagavond min of meer toevallig in het cafe aanwezig zijn, dan zal dat de gezelligheid natuurlijk alleen maar vergroten.


Jop zal de training wijden aan de strijd om het wereldkampioenschap. Hoe hij het precies zal gaan invullen, dat blijft een verrassing, maar in elk geval zal ook de WK-strijd tussen Carlsen en Karjakin in New York aan bod komen.
HSG zorgt voor schaakmateriaal. Jop zal ons vast weer, net als op eerdere sessies  aan het werk zetten om bepaalde stellingen in kleine groepjes uit te spelen.
Zelf hoop ik dat de volgende thema’s aan bod zullen komen: het verdedigen van een stelling door middel van een vesting, waarvan Karkjakin in het begin van de tweekamp een sterk staaltje heeft laten zien.
Het principe van ‘schadelijk materiaal’ in de verliespartij van Carlsen die moest toezien hoe ‘bezit’ tot ‘last’ werd nadat hij had verzuimd zijn pion op e4 te offeren, om zijn loper een grotere actieradius te geven, absoluut noodzakelijk voor de verdediging.
En ten slotte het mirakel van de wederzijdse schaakblindheid in de partij die Carlsen eigenlijk moest winnen om de stand gelijk te trekken. Hij liet een op het oog simpele remisewending toe, die zo’n beetje iedereen zag, behalve Karjakin. Uiteindelijk won Carlsen deze partij.
Zelf heb ik voor de krant verslag gedaan van de tweekamp. Door het tijdverschil met New York was het  vaak lastig, omdat de partijen pas afgelopen waren, vlak voor of pas ver na de deadline van de krant.

Goede oefening

Op een gegeven moment ben ik serieus rekening gaan houden met een nieuwe wereldkampioen. Die zou zo maar uit de lucht kunnen komen vallen, pakweg een half uurtje voor sluitingstijd van de krant. Dan ontbreekt de tijd om het de volgende dag goed neer te zetten. Daarom had ik met een collega een mooie graphic in twee versies voorbereid, eentje met Karjakin als de nieuwe wereldkampioen, en eentje met Carlsen.
Die laatste is in de krant geplaatst na misschien wel de mooiste slotzet van een WK-strijd ooit, Carlsens dameoffer Dh6!
Maar die andere illustratie, eigenlijk jammer om dat als ‘in elk geval was het een goede oefening’ te beschouwen (dat zeggen we altijd troostend tegen elkaar  als een verhaal op het laatste moment de krant niet kan halen).
Dus hieronder de  graphics in beide versies. Deze wijze van journalistieke voorbereiding vertelt immers ook het verhaal van dit WK, namelijk  dat het behoud van de wereldtitel voor Carlsen een dubbeltje op zijn kant was.

Wim van der Wijk

De bijna wereldkampioen.

graphic-schaken-karjakin

De echte wereldkampioen.

graphic-schaken-carlsen

3 gedachten over “Herbeleef het WK in cafe Dudok”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *