Het nieuwe HSG: klassieke en moderne iconen

Volgende week zaterdag 17 september begint de landelijke clubcompetitie. HSG is met twee teams hierin vertegenwoordigd. HSG 1 verdedigt in principe de landstitel, maar zal in de praktijk zich primair richten op handhaving, na het vertrek van enkele topspelers. HSG 2 speelt in de Tweede Klasse A en opent met de derby tegen Soest.

De vraag is natuurlijk wat er na het vertrek van de sponsor is overgebleven van het Hilversumse topteam dat vier kampioenschappen op rij voor zich opeiste. Grote namen, ze zijn er gelukkig nog, je zou ze kunnen omschrijven als klassieke en moderne iconen van het Nederlandse (club)schaak. Daarnaast kent het basisteam twee nieuwe gezichten, uit de eigen kweek, bij wijze van spreken. Verder zijn de schakende schaaktrainers Chuchelov en Delemarre gebleven, evenals Henk Vedder en Wieb Zagema.
De tien die het dit seizoen in principe voor HSG moeten gaan doen zijn:

Yasser Seirawan (foto), voormalig wereldtopper. Volgens de Nederlandse editie van internetencyclopedie Wikipedia is Yasser in 2003 gestopt met schaken. Gelukkig weten wij wel beter! Misschien wordt bedoeld gestopt �met schaken op het allerhoogste niveau�, maar zelfs dat is niet (meer) correct. Twee maanden geleden maakte Seirawan deel uit van het Amerikaanse team op het WK voor landenteams in China. Hij trok de aandacht met indrukwekkende overwinningen op Judit Polgar en Shakhriyar Mamedyarov.

Predrag Nikolic, Bosnisch-Nederlandse grootmeester, werd kampioen van Nederland in 1997 en 1999. Was eerder ook twee keer kampioen van Joegoslavi�. Zijn partijen vallen vooral in de smaak bij de liefhebbers van het verfijnde positiespel. Seirawan en Nikolic zijn zonder meer de klassieke iconen van het �nieuwe HSG�.

Dani�l Stellwagen, tot voor kort de jongste Nederlandse grootmeester ooit. De Soester heeft zijn schaakcarri�re op een lager pitje gezet in verband met wetenschappelijk onderzoek dat hij verricht aan de universiteit van Utrecht.

Robin van Kampen, sinds kort de jongste Nederlandse grootmeester ooit. De Bussumer meldde zich als elfjarig knaapje met zijn moeder Monique op de clubavond van HSG en mepte op een snelschaakavond meteen vrijwel iedereen van het bord. Maakte daarna een stormachtige ontwikkeling door, een jaar in HSG 2, daarna in het eerste team, waarvan hij vorig seizoen topscorer was. Verzamelde in recordtempo normen voor de meester- en grootmeestertitel. Stellwagen en Van Kampen zijn exponenten van snel opkomende Nederlandse schaakjeugd. Met hun spectaculaire ontwikkeling vestigden zij de aandacht op zich, zodanig dat zij met recht moderne iconen kunnen worden genoemd.

Vladimir Chuchelov, grootmeester en schaaktrainer, onder meer van supertalent Anish Giri die inmiddels is opgeklommen naar plaats 23 van de wereld, waarmee Giri de Nederlandse clubcompetitie (en dus ook HSG) is ontstegen.

Jop Delemarre, internationaal meester en schaaktrainer, droeg belangrijk bij aan de ontwikkeling van Robin van Kampen, die overigens ook door Chucelov onder handen is genomen. Jop is ook trainer van HSG 2.

– Dit zestal wordt gecomplementeerd door een kwartet amateurs: Henk Vedder en Wieb Zagema die al jaren tot de selectie van HSG 1 behoren en de �herintreders� uit een grijs verleden: regerend clubkampioen Kees Nagtegaal en Wim van der Wijk. Beiden zijn uit HSG 2 gepromoveerd naar het eerste team. Zij zullen zich proberen op te trekken aan het hoge en inspirerende niveau van hun nieuwe omgeving.

In de eerste ronde speelt HSG 1 thuis tegen het gepromoveerde Stukkenjagers uit Tilburg. HSG 2 ontvangt Soest. De Soesters zullen na een gevoelige nederlaag vorig seizoen, ongetwijfeld op revanche belust zijn. Beide wedstrijden beginnen in Gooiers Erf om 13.00 uur.

Wim van der Wijk