Het verhaal achter de schaakstelling

In onderstaande stelling speelde ik 15. Ph4. Meer zetten heb ik niet.

Eerst werd mijn partij verloren verklaard door tijdsoverschrijding en ’s avonds laat werd door de arbiter van de schaakbond de partij reglementair tot remise verklaard.

Hier volgt het verhaal achter de schaakstelling

Ik speelde dus 15. Ph4. Stond op en ging naar de wc. Het moet ongeveer 15.25 uur zijn geweest. Op de wc hoorde ik een enorme dreun, het hele gebouw leek te bewegen. Toen ik de gang opliep zag ik alle schakers van deze KNSB teamwedstrijd weglopen naar buiten. Ik wist niet wat er aan de hand was. Ik ging naar het klaslokaal waar de partijen gespeeld werden en er was niemand meer. Er lag wel glas op de grond, waarschijnlijk was er een ruit gesprongen. Ik pakte mijn spullen en ging ook naar buiten.

Eenmaal buiten zag ik hele zwarte rookwolken. Er was duidelijk iets aan de hand. “We moeten weg hier!” riep een teamgenoot. Aangezien het de laatste wedstrijd van het seizoen was waarbij er niets meer op het spel stond, ging ik akkoord. De kortste route naar huis was afgezet en ik reed via de A1 richting Apeldoorn. Onderweg kwamen honderden ambulances ons tegemoet…

Het was 13 mei 2000. De vuurwerkramp in Enschede had zojuist plaatsgevonden.

De spelers van de thuisploeg waren toch weer achter het bord gekropen en mijn tegenstander zal wel een zet hebben gedaan, maar daarna ging ons team door de vlag. Uitslag: 8-0.

’s Avonds laat waren er filmbeelden op ‘Duitsland 3’ (NDR). Die beelden moet de arbiter van de schaakbond ook hebben gezien, die toen door kreeg wat een vreselijke ramp hier had plaatsgevonden. Dat heeft hem ertoe gebracht alle resterende partijen remise te verklaren. We verloren de wedstrijd derhalve met 4½-3½, want één partij was al op een normale manier verloren gegaan. Maar wat maakte dat nog uit?

Afgelopen woensdag (13 mei 2020) zag ik filmbeelden en foto’s op de NOS website https://nos.nl/artikel/2333770-nooit-vertoonde-foto-s-vuurwerkramp-schetsen-enschede-als-oorlogsgebied.html

en https://nos.nl/artikel/2333723-herdenking-vuurwerkramp-enschede-in-kleine-kring.html

Koude rillingen liepen over mijn rug.

Johan Lindeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *