Hoe sexy wordt het schaakjaar 2018?

Misschien wordt 2018 wel het jaar van de zo vurig gehoopte doorbraak van het schaken als sexy sport, wat dat ook moge zijn. Aan de ontwerpers van het logo voor de WK-match tussen Magnus Carlsen en zijn Uitdager (de winnaar van het kandidatentoernooi dat in maart in Berlijn wordt gehouden) zal het zeker niet liggen. Het ontwerp is ‘controversieel en trendy’, aldus de organisatie van de WK-match, ‘precies zoals Londen zelf’, de stad waar in november 2018 de tweekamp om de wereldtitel gespeeld zal worden.

De logo’s zijn in november gepresenteerd, rondom het toptoernooi The London Chess Classic dat in de Britse hoofdstad werd gehouden.
De makers zijn kunstenaars die verbonden zijn aan de Russische Studio Shuka. Het belangrijkste logo toont twee in elkaar verstrengelde spelers aan het bord.
Hiermee lijken de ontwerpers te willen benadrukken dat het schaken zich niet alleen in het brein afspeelt, maar ook een fysieke dimensie heeft.
Ook al is schaken geen contactsport, tijdens een match is wel degelijk een fysieke spanning voelbaar, zo is de originele achterliggende gedachte.
Een gedurfde benadering, zeker in deze uitvoering die associaties kan oproepen met een Kamasutra, zoals uit enkele negatieve reacties al snel bleek. Sommigen meenden heel pienter te moeten opmerken dat er iets niet klopt aan de afbeelding hierboven: het bord is 6×6 in plaats van 8×8. Andere kritieken waren juist bijzonder lovend.

In een andere variant van het logo zweven handen kunstzinnig boven het bord (hier gelukkig wel 8×8).
Dezelfde studio verzorgde in 2016 ook de beeldelementen van de WK-tweekamp tussen Carlsen en Karjakin in New York. Ook zeer de moeite waard, minder controversieel, hier lieten de ontwerpers zich in veel uitingen kubistisch door bijzondere herkenningspunten van New York  inspireren.
Al met al lijken de creatieve geesten van de Moskouse Studio Shuka een aanwinst voor de schaaksport te zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar ons eigen logo is natuurlijk ook mooi, al dertig jaar lang, ontworpen in verband met het eeuwfeest in 1987.

 

 

 

 

 

 

 

Happy New Year!

Wim van der Wijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *