HSG 1 heeft geen geluk tegen Hardenberg

HSG 1 verliest met 5 – 3 van Qonnected Hardenberg. Pech was het sleutelwoord.

Eigenlijk begon de pech al vrijdagavond toen teamleider Johan Lindeman om 23.00 uur zijn e-mail nogmaals checkte en Daan Bes zich, noodgedwongen, had afgemeld omdat zijn vader in het ziekenhuis was opgenomen. Daan had de e-mail al om 19.30 uur verstuurd. (Leermoment 1: de teamleider moet op die avond om het uur zijn e-mail checken. Leermoment 2 voor de afmelder: een beller is sneller.) Gelukkig was Sito Dekker bereid om in te vallen. Hoewel Sito een goede speler is (Sito scoort er lustig op los in HSG 2) lever je als team toch zo’n 100 Elo-punten in ten opzichte van Daan.

Dan de wedstrijd in Hardenberg. Frequently Asked Question: waar ligt dat? Antwoord: bij Zwolle rechtsaf en dan doorrijden tot Duitsland.

Jorgen bereikte een gelijke stelling tegen WFM Caroline Slingerland waarbij Caroline een stuk offerde om daarna eeuwig schaak te geven, ½-½. Wim van der Wijk kreeg op het bord wat hij voorbereid had, maar deed het later in de partij fout waardoor hij verloor van de kopman van Hardenberg: Bram Klapwijk, ½-1½. Herman had een eindspel met torens en ongelijke lopers wat remise werd, 1-2.

Sito was met een goede partij bezig tegen een op papier veel sterkere tegenstander. Helaas kostte een blunder de partij, 1-3. Michaël kwam vreemd uit de opening, maar het leek nog goed te komen. Helaas kostte ook hier een blunder de partij, 1-4.

Guido Wagenvoorde heeft ‘altijd een wedstrijdleider nodig’ zo lijkt het. Guido speelde tegen de veel sterkere Peter Mijnheer een puike partij en kwam gewonnen te staan. Maar… beide spelers in tijdnood. Guido wilde om de 40 zetten te halen, 2 x zetten herhalen, maar vergiste zich daarin. Peter bood eerst remise aan zonder een zet te doen. Guido weigerde dat. Vervolgens claimde Peter remise op basis van 3 x dezelfde stelling, maar deed de claim niet geheel volgens de regels. De wedstrijdleider stond er bovenop en vond het feit dat 3 x dezelfde stelling kon ontstaan (Peter gaf aan dat hij die zet ging spelen, maar heeft het vermoedelijk niet eerst genoteerd) belangrijker dan dat de claim niet geheel juist was uitgevoerd. Guido protesteerde hiertegen en wilde aanvankelijk ook officieel protest indienen.

Na afloop van de wedstrijd heeft de de wedstrijdleider mij (Johan) en de teamleider van Hardenberg verteld wat er gebeurd was en vertelde nogmaals dat de regels er zijn om het spel te dienen en dat we proberen een leuk potje te schaken met elkaar. Johan heeft vervolgens Guido apart genomen en zijn versie van het verhaal laten doen. Volgens Guido was het inderdaad 3 x dezelfde stelling, maar was de claim niet goed uitgevoerd. Johan heeft Guido gevraagd om het protest in te trekken (remise van Guido aan bord 3 is sowieso een knappe prestatie), hetgeen geschiedde, 1½-4½.

Later bij de Chinees vertelde Guido dat hij in het toernooi in Vlissingen gezien had hoe een Internationaal Arbiter eenzelfde foutieve claim had afgewezen en dat er toen doorgespeeld moest worden. Tja ik besef nu dat de 2e klasse KNSB niet zo professioneel is als het toernooi in Vlissingen.

Goed, de wedstrijd hadden we verloren en alleen Kees en Johan waren nog bezig. Kees had een eindspel met loper en vier pionnen tegen een paard met vier pionnen. Meestal is de loper sterker in zo een eindspel, maar in dit geval was er geen doorkomen aan en ook alle pionnen van de tegenstander stonden op de andere kleur van de loper, 2-5.

Intussen had teamleider Johan geprofiteerd van enkele fouten van zijn tegenstander in de tijdnoodfase. Na de 40e zet stond Johan gewonnen en maakte het karwei af. De eer is gered.

Eindstand derhalve 3-5.

Jammer van de blunders en en jammer dat Guido net niet won. Met wat meer geluk had er zeker één of zelfs twee matchpunten ingezeten.

Dit alles…. werd gadegeslagen door die ene grote fan en geheelonthouder (hij onthoudt alles) die HSG 1 heeft: Han van Leeuwen! We hebben Han uitgenodigd om mee te gaan eten bij de Chinees bij het station, waar Han goede herinneringen aan heeft toen hij nog teamleider was van HSG 2 (dat zijn ongeveer dezelfde spelers als van HSG 1 nu). Veel leuke verhalen van Han en veel gelachen met elkaar. Het was heel gezellig. Je zou bijna vergeten dat we verloren hadden.

Johan Lindeman

r3uitslag

standr3

hsg_persoonlijkr3

1 gedachte over “HSG 1 heeft geen geluk tegen Hardenberg”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *