HSG 1 na mirakel nog steeds ongeslagen

Een dubbelverslag van ronde 2 en 3. Om met de scorebordjournalistiek te beginnen: HSG staat nog steeds op de tweede plaats, op bordpunten na gelijk met het sterke Oud Zuylen Utrecht dat in de derde ronde op miraculeuze wijze op 4-4 gehouden werd. De tweede ronde werd enige weken geleden met gewonnen, tegen Max Euwe in het verre Enschede.
De huidige stand in klasse 3C

Uit tegen Max Euwe 3
Een 3-5 overwinning

De basis voor de overwinning werd gelegd op de eerste drie borden, waar zowel Vincent, Kees en Wim hun tegenstander versloegen. De partij van Wim is onderaan dit verslag te bekijken. Captain Pascal Losekoot voerde een correct kwaliteitsoffer uit maar werd in een goede stelling verrast door een gemene penning, waarna hij kon opgeven. Roel de Jong speelde naar eigen zeggen een onnauwkeurige zet en verloor.

Bijzonder was de invalbeurt van Jan Nagel; het was jaren geleden dat hij met Het Eerste meespeelde. Helaas mocht zijn inspanning niet beloond worden met een punt. Michael de Vos houdt de koning van zijn tegenstander in het midden en verbrijzelt vervolgens met een serie krachtzetten de witte stelling. Als laatste is dan Yvette bezig bij een 4-3 stand in het voordeel van HSG. Onder toeziend oog van het complete team inclusief vader speelt ze het toreneindspel met een extra dubbele c-pion netjes naar de winst.

Yvette speelde het eindspel netjes naar de winst

Tegen de koploper Oud Zuylen Utrecht

De bezoeker die na twee uur spelen langs de borden liep, had niet het idee dat het goed zou kunnen aflopen voor de Hilversummers. Ja, Vincent Spit stond op bord 1 niet slecht en Marieke Dirksen lijkt wat beter te staan, maar daar staan slechte stellingen van Pascal, invaller Johan, en Michael tegenover. Ook de stelling van Kees Nagtegaal zag er op het oog niet fenomenaal uit.

Maar dan wint Vincent. Zijn tegenstander gaat plotseling door de vlag – even de tijd niet in de gaten gehouden…
Wim speelt remise; en Yvette verliest van de sterkste speler van de Utrechters: Robert Beekman. Na aanvullende nederlagen van Johan en Michael en een remise van Marieke leidt dat tot een 2-4 stand, waarbij Kees en Pascal nog bezig zijn.

Kees heeft in een eindspel een toren meer, maar daar heeft zijn tegenstander indrukwekkende vrijpionnen voor terug. Het schijnt dat deze ergens de winst mist, en dan wint Kees! 3-4.
Pascal heeft na een gevaarlijke wandeling langs de afgrond een eindspel bereikt en daar een remiseaanbod afgeslagen.

Dit eindspel met g-pion is natuurlijk remise: zowel de achterste-rij-verdediging (Te8 Kg8) als de Philidorverdediging (Toren op zesde rij) leiden tot remise, maar de zwartspeler ziet het niet meer en wat later heeft de HSG-teamleider ineens de Lucenastelling bereikt – en wint. 4-4, een waar wonder tegen deze sterke tegenstander!

De stand in klasse 3C

Partijen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *