HSG 1 sprokkelt 4 bordpunten bij elkaar

De wedstrijd HSG 1 – SG Max Euwe 3 is geëindigd in een 4-4 gelijkspel.

Waar is Daan Bes?

In de week voorafgaand aan de wedstrijd heeft de teamleider verwoede pogingen ondernomen om contact te krijgen met vaste teamspeler Daan Bes, maar zonder succes. De teamleider hoopte nog dat het slechts een communicatiestoornis was (telefoon en computer stuk) en dat Daan toch nog zou komen, maar helaas. We weten niet wat er aan de hand is en hopen dat er niets ernstigs is.

Uit voorzorg werd Bart Vermeulen al gevraagd om te komen, zodat hij in plaats van Daan kon spelen.

Schwindel

Michaël de Vos speelde met wit tegen Daniel Rabbers, die nog niet zo lang lid is want Daniel kwam niet voor op de KNSB-ratinglijst. Michaël kwam totaal verloren te staan: hier de stelling na 25.Te1. MichaelDeVosWit staat een kwaliteit en drie pionnen achter. Volgens de computer is de waardering -6. Na 25… Kd7 kan wit wat schaakjes geven en loopt zwart met zijn koning naar b8 of a8 en dan is het afgelopen omdat zwart dan Th8 in het spel kan brengen. Ook 25… Dc6 voorkomt problemen. Zwart koos echter voor 25… Dd5?? waarna Michaël zich schwindelde naar winst door 26.Dc8+ Dd8 27.Txe6+! en zwart gaf op wegens 27… fxe6 28.Dxe6+ De7 29.Dxe7#. 1-0.Voor Michaël is dit zijn eerste winstpartij dit seizoen in HSG 1.

Teamleider Johan Lindeman speelt in de thuiswedstrijden slecht. Zo zag hij in de vorige thuiswedstrijd tegen VAS onterecht een matspook, deze keer dacht hij met zijn dame Te2 te kunnen slaan. Helaas stond Te2 gedekt door Dh5. Dat is toch ongeveer niveau Stap 1+. Johan gaf gelijk vreselijk balend op, 1-1. Johan begint nu te begrijpen waarom een non-playing teamcaptain (met name bij thuiswedstrijden) wenselijk is.

Wim van der Wijk wacht nog steeds op zijn eerste winstpartij dit seizoen in HSG 1. Ook deze keer ging het niet naar wens. Naar eigen zeggen was de zet g5 te riskant, 1-2.

Jorgen Henseler speelde al prima in het Daniel Noteboom toernooi en speelde ook nu een goede partij tegen de sterkste speler van Max Euwe 3 Hans Plasman. Jorgen kwam in een dame-eindspel met één pion minder: 4 pionnen tegen 5 pionnen. Jorgen kon herhaling van zetten afdwingen door schaakjes. De schaakjes waren alleen te voorkomen ten koste van minstens een pion. Het werd dus remise, 1½-2½.

Bart Vermeulen speelde met zwart tegen een ongeveer even sterke tegenstander en kreeg tijdens de partij remise aangeboden, Bart weigerde en speelde door. Dat deed Bart afgelopen donderdag ook in HSG 2 en toen verloor hij. Ditmaal nam Bart revanche, overspeelde zijn tegenstander op de koningsvleugel door met g- en h-pion naar voren te stormen en na een voordelige ruil konden de stukken in de doos, 2½-2½.

Waar is Han van Leeuwen?

Normaal gesproken is dit het moment waarop onze grootste fan Han van Leeuwen binnenkomt en dan komt alles goed, maar waar was hij? Na de wedstrijd heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat hij aanwezig was bij de voetbalwedstrijd Heracles Almelo – FC Utrecht. Uitslag 2-1. Het is mij niet bekend van welke voetbalploeg Han fan is.

Herman van Engen leek een voordelige stelling te hebben met ongelijksoortig materiaal. Hij had een dame tegen … ehh… ja, wat eigenlijk? Een complexe stelling was het en dat ging kennelijk ergens mis, want een tijdje later stond Herman een paard achter zonder enige compensatie, 2½-3½.

Kees Nagtegaal kreeg met zwart een gesloten Siciliaan tegen zich en dat kan lastig zijn. In een wat mindere stelling leek Kees een pion te gaan verliezen, maar Kees verzon een list om de harmonica-pionstelling van wit te slechten met zijn loper. Zijn tegenstander besloot toen om toch maar eeuwig schaak te geven, remise dus. 3-4.

Guido Wagenvoorde speelde met wit tegen Marieke Dirksen(!) Nu zijn er meer mensen die zo heten, maar het is toch echt dezelfde Marieke als die bij HSG prima schaakles geeft bij de jeugd! Ook heeft zij in 2015 meegedaan aan het HSG kroegtoernooi waarin ze hoog eindigde. Guido had net als Jorgen meegedaan aan het Daniel Noteboom toernooi en zette daar een topprestatie neer, zie vorige verslag op deze website.

GuidoMarieke

Het werd een lange partij waarbij Guido uiteindelijk een kwaliteit won en later nog een pion. Het eindspel hiernaast ontstond, als ik het goed heb. Het spel ging als volgt verder: 1.Td1+ Kc6 2.Tbd5 Pc5!? 3.Kxf6 Txa5. Even vroeg ik me af of Guido dit nog wel ging winnen, maar hij offerde de kwaliteit terug: 4.Txc5 Txc5 5.e4 en de bekende Lucena positie ontstond die Guido bekwaam afrondde, 4-4.

We mogen nog blij zijn dat we niet verloren hebben, maar eigenlijk is het één matchpunt te weinig. Doordat Assen ruim gewonnen heeft van Philidor hebben ze ons ingehaald op de ranglijst en komt de degradatiestreep wel heel erg dichtbij! (Nummers 9 en 10 degraderen.)

Dan moeten we de volgende wedstrijd maar winnen in Leeuwarden tegen Philidor….

Johan Lindeman

R7Uitslag

StandR7

HSG_PersoonlijkR7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *