HSG 1 start seizoen opnieuw met overwinning

We begonnen het seizoen vol goede moed en met een nieuwe captain. Nadat er diverse mails en berichten verstuurd waren “Wie wil er in hemelsnaam teamleider worden” besloot ik maar mijn vinger op te steken en mij aan te bieden voor de eerste vijf wedstrijden.

Het weer stemde me uitermate gelukkig: flinke regenbuien trokken over, ideaal schaakweer dus. En ondanks (of dankzij?) het matige weer kwamen er behoorlijk wat supporters langs!

Het opzetten van het materiaal (onder begeleiding van oud-teamleider Johan Lindeman) verliep soepel, op een weigerende deur na (die om bij het schaakmateriaal te komen, wel elementair). Op de een of andere manier lukte het me toch om hem te openen.

Ik koos zelf voor een scherpe variant tegen de Siciliaan van Daan Schönberger, maar liet dameruil toe waarna ik ineens ontdekte dat een eindspel met een pionneneilandje meer, best onaangenaam was. Zo ver kwam het gelukkig niet want zwart liet zetherhaling toe. Zo kon ik als kersverse ‘captain’ de wedstrijd op de voet volgen.

Wim van der Wijk was de tweede die klaar was. “Mijn remise was OK, maar de tijdverdeling kon beter: toen ik op zet 21 remise accepteerde had ik nog maar 7 minuten over”.
Vincent Spit had inmiddels een ingewikkelde stelling waarbij zijn tegenstander terecht een pion offerde om daar een aanval voor te krijgen. Vincent analyseert de partij hieronder, met als eerlijke conclusie: “Zo blijkt maar weer dat je maar drie zetten beter hoeft te staan om een partij binnen te slepen.”. 2-1 dus.

Vincent Spit zette zijn goede score van vorig seizoen voort (Foto: Mirko Lukacs)

Intussen speelde Michael de Vos een goede partij. Beide spelers hadden een zwakke pion en na afruil van stukken was er aan het toreneindspel geen eer te behalen: remise (2,5-1,5)

Rekenoefening: Marieke won hier met 1.c5 Txd5 2.Txd5 Tf1+ 3.Kc2 Tc1+ 4.Kd2 b1D 5.Txb1 Txb1 6.c6, de witte pion was niet te stoppen… of heeft zwart nog een redding?

Marieke Dirksen had met wit een imponerende aanval met tegengestelde rokades opgezet. De aanval slaat echter niet door en het lijkt dat haar tegenstander zich herpakt; maar Marieke houdt toch de controle over de stelling en wint met een mooie promotiecombinatie de partij.

Vrijwel gelijktijdig verloor Guido Wagenvoorde. In een eindspel met zware stukken en een pion minder probeerde hij nog van alles om een nederlaag te vermijden, maar uiteindelijk moet hij toch zijn koning omleggen. (3,5-2,5)

Daarmee waren er nog twee partijen bezig.
Yvette Nagel probeert een toreneindspel met een pion minder te verdedigen, maar te verwachten valt toch dat het punt naar Paul Keres gaat.

‘Invaller’ Herman van Engen haalde de 2 matchpunten binnen! (Foto Pascal Losekoot)

Dan blijft dus over invaller Herman van Engen – captain van jeugdteam HSG 2 dat pas de volgende KNSB zaterdag hoeft te spelen. Hij staat al vanuit de opening sterk; zijn aanval op de damevleugel leidt tot een ingesloten loper van zijn tegenstander.
Hoewel deze op het laatst nog wel losbreekt en daarmee wellicht wat kansen krijgt, houdt Herman alles goed in de gaten en haalt rustig maar zeker de twee matchpunten binnen.

P.S. Dit verslag heette eerst “HSG 1 start seizoen met overwinning”, maar die titel was vorig jaar ook al gebruikt door Johan: https://www.hsghilversum.nl/hsg-1-start-seizoen-met-overwinning/

2 gedachten over “HSG 1 start seizoen opnieuw met overwinning”

  1. Mooi verslag Pascal!
    Overigens heb ik geen copyright op de titels van mijn verslagen, dus je mag ze hergebruiken 🙂 .
    Oplossing voor Mariekes tegenstander is NIET zoals ik dacht 6… Le5 7. Txe5 Tb8, want dan wint wit alsnog met de manoeuvre Te7!-d7-d8+. Mijn computer vondt wel de (remise) oplossing, maar die verklap ik lekker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *