HSG 1 wint in Assen (update)

HSG 1 speelde afgelopen zaterdag in en tegen Assen de vijfde ronde van de KNSB competitie in de tweede klasse A en won met 3-5. Een eenvoudige zege was het echter allerminst.

Anderhalve week voor de wedstrijd meldde Guido Wagenvoorde zich af. Dat is ruim op tijd, maar een invaller krijgen op 17 december, een week voor Kerst, viel niet mee: pas de vijfde speler die ik benaderde kon gelukkig wèl spelen: Gerard Wagenaar. Het werd tevens zijn debuut in het eerste team.

Assen is op papier het zwakste team uit de poule, maar ze hadden al wel één matchpunt meer dan HSG 1. En aangezien HSG 1 ieder seizoen weer hard moet knokken om degradatie te voorkomen was het van belang om deze wedstrijd winnend af te sluiten.

Overigens zijn de gemiddelde Elo´s van de teams misleidend als er jeugdspelers meedoen. Bij HSG 1 geldt dat voor Guido Wagenvoorde en bij Assen geldt dat voor meerdere spelers. Dus zo zwak was Assen eigenlijk helemaal niet.

De wedstrijd

We speelden in het buurthuis ’t Markehuus en er was een keurig net zaaltje gereserveerd waar het heel stil was (heel anders dan bij HSG). Wel met plastic stukken (heel anders dan tegenwoordig bij ons), maar wel weer met mooie houten borden zonder krassen (ook weer anders dan …).

Gerard Wagenaar speelde tegen jeugdspeler Tycho Bruggink en had er duidelijk zin in. Hij kwam jammer genoeg in de problemen, maar dacht die opgelost te hebben. De matcombinatie die daarna volgde had Gerard even gemist, 1-0.

Herman van Engen had op de clubavond bardienst en gebruikte de tijd die hij over had om zich voor te bereiden op mogelijke tegenstanders. Een boekje van Pachman gaf mooie varianten aan waaronder een mooie zet van Bronstein. Of dit zaterdag ook werkelijk op het bord is gekomen weet ik niet, maar Herman won wel van zijn tegenstander, die met een rating van 1895 kennelijk tactisch opgesteld was, 1-1.

Michaël de Vos kwam een kwaliteit achter dacht ik, maar maakte keurig netjes remise en is nu ook van zijn nul af, 1½-1½.

Bij Jorgen Henseler stond het bord ‘in brand’ zo leek het. Jorgen kon met zijn paard op e6 de dame op d8 slaan, maar als hij dat deed werd het remise, want met twee lopers en een paard op zijn niet gerokeerde koning zou er herhaling van zetten volgen: Lxf2+ Kd2, Le3+ Ke1, Lf2+ enz. Gelukkig liet Jorgen zich niet gek maken en offerde een pion met compensatie. Later in het restaurant zei Jorgen dat het allemaal theorie was! Oh! Uiteindelijk wist Jorgen de partij te winnen, 1½-2½.

Wim van der Wijk heeft dit seizoen zijn draai nog niet gevonden in HSG 1 en is misschien ook wel uit vorm. Omstanders beweerden dat Wim na de opening al een stuk had kunnen winnen, maar dat werd niet gezien. Ik zag Wim in een eindspel belanden met twee pionnen minder en dat gaf hij op, 2½-2½. Een gelijke tussenstand. Gaan we dit nog wel winnen vroeg ik mij toen af.

Maar toen kwam onze negende man binnen

Onze trouwe fan Han van Leeuwen is een liefhebber van reizen met het openbaar vervoer. Ondanks de lange reistijd vanuit Utrecht en een bus vanaf het station Assen naar het speellokaal wist Han van Leeuwen ons aan te moedigen (zonder spandoek overigens) met zijn aanwezigheid. Vanaf nu werd er niet meer verloren.

Daan Bes had een interessante partij waarbij het voor de nog spelende teamleider moeilijk in te schatten was hoe hij er voor stond. Zijn tegenstander had een gevaarlijke vrijpion, maar Daan dreigde ook met van alles bij de koning van zijn opponent. Ik was heel blij te vernemen dat ik een punt kon noteren voor Daan, 2½-3½. Nu zijn er mogelijkheden om de wedstrijd te winnen.

Kees Nagtegaal had ook al zo’n moeilijk in te schatten stelling. Kees stond een toren + kwaliteit achter (loper tegen twee torens), maar hij had als compensatie twee verbonden zwarte vrijpionnen op de 2e rij staan! Zijn tegenstander kon echter met die twee torens schaakjes geven en toen Kees een pion liet promoveren tot dame bood Kees maar remise aan, want aan eeuwig schaak kon hij niet meer ontsnappen, 3-4. In ieder geval één matchpunt!

even inbreken, een plaatje zegt meer dan duizend woorden (Kees), zwart staat gewonnen:

dia-na-e3

De teamleider trekt HSG over de streep

Teamleider Johan Lindeman mocht met wit aantreden tegen de kopman van Assen: Elmar Hommes. Het werd een Spaanse partij met d3 en c3 zoals Anand dat ook wel speelt om de Berlijnse Muur te voorkomen. De partij kwam langzaam op gang: pas op de 20e zet werden de eerste stukken geslagen! Het werd een strijd om het centrum dat Elmar stukje bij beetje veroverde. Na de 36e zet van zwart zag het er niet goed uit voor Johan. Analyses door de computer gaven dit ook aan. Johan had maar één voordeel: Elmar had veel tijd verbruikt en zat nu in tijdnood om de 40 zetten te halen. Hij miste de volle winst op zet 38 (stellingswaardering van -8 naar -1.5) en had op de 39e zet nog met een dameschijnoffer kunnen winnen (maar zie dat maar eens binnen 30 seconden), maar speelde wederom een slechte zet: van -1.5 naar +0.8. Ook de 40e zet was bepaald niet goed te noemen: van +0.8 naar +12!

Na de 40e zet kregen we er 30 minuten bij. Voor Johan was dat voldoende tijd om de winnende voortzetting te vinden en daarmee HSG over de streep te trekken. Op de 65e zet gaf zijn tegenstander een zinloze strijd op, eindstand 3-5. Twee belangrijke matchpunten zijn binnen!

HSG stijgt twee plaatsen en staat nu op de zesde plaats met 4 matchpunten, achtervolgt door VAS en Assen met drie matchpunten. We zijn nog lang niet veilig, maar halen wel opgelucht adem voor de winterstop!

De volgende ronde is pas op 4 februari in verband met de feestdagen en Tata Steel Chess.

Johan Lindeman

r5uitslagstandr5hsg_persoonlijkr5

1 gedachte over “HSG 1 wint in Assen (update)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *