HSG 2: moeizaam sprokkelen

HSG 2 zou het dit seizoen zwaar krijgen, daar werd door niemand aan getwijfeld. Op twee forse nederlagen volgde een mooi 4-4 gelijkspel tegen Boven IJ. Teamleider Vincent Pandelaar blijft ook na de derde nederlaag van zaterdag tegen Unitas 2 optimistisch. ,,Nog een paar punten erbij, en we kunnen ons handhaven in de tweede klasse�, schrijft hij in zijn verslag over de derde en vierde speelronde.
Invaller Martijn Benschop had een belangrijk aandeel in het eerste matchpunt, met een mooie partij tegen De Schipper (Boven IJ). De partij is ingestuurd voor de schoonheidsprijs van de KNSB. Het miniatuurtje is het niet geworden, maar kreeg wel een bijzondere vermelding van de jury.

Benschop � de Schipper (commentaar van schaakbond.nl)
Zwart heeft het al veel te ver laten komen. Wit dreigt op h6 te pakken, met vernietiging, en op 18…Kh8 beslist 19.cxd5 exd5 20.Txg7! met de pointe 20…Kxg7 21.e6+ met damewinst.
18…f5 19.exf6!
Toch elegant. De Schipper drinkt de gifbeker helemaal leeg.
19…Dxf4 20.Txg7+ Kh8 21.f7
Met de beslissende dreiging 22.Tg8 mat. Zwart laat sportief een ander pittoresk mat toe.

21…Dxf7 22.Th7+ Kg8 23.Th8#

Op een gegeven moment stonden we met 4-3 comfortabel op een matchpunt. Een remise was voldoende voor de volle twee punten. Alleen de partij van Yvette was nog bezig. Een spannende, maar lastige stelling stond op het bord en zonder computer was het lastig om precies te kunnen zeggen wat er aan de hand was. Uiteindelijk werd ze met een torenoffer matgezet. Erg jammer.
Het team van de tegenstander uit de vierde ronde, Unitas 2 uit Groningen, bestaat uit veel talentvolle jongeren. Vaak zijn zulke spelers erg actief in het schaken en ze worden flink getraind. Het zou een pittige klus worden. Na twee uur spelen zag het er niet slecht uit voor ons, ik zag de kansen positief in voor ons team en kon hopen op twee matchpunten. Een uur later had Yvette Nagel opgegeven. Ze had de witte damevleugel veroverd, maar haar eigen damevleugel was onderontwikkeld. Een snelle aanval naar haar koning deed haar de das om, materiaalverlies was onontkombaar.
Ook Michael de Vos ging van een betere stelling naar verlies. Hij kreeg ineens een aanval tegen zijn koning en moest stevig in het defensief. Rond de tijdnoodsfase gaf hij materiaal weg en verloor.
Jorgen won naar eigen zeggen soepel. Hij veroverde snel een pion, infiltreerde de zevende rij met zijn toren en dame, won vier pionnen en ook de partij. Johan Lindeman kwam met een klein plusje uit de opening. Wit maakte echter wat fouten en moest materiaal geven om mat te voorkomen en verloor dus.
De overwinning van Herman van Engen zag ik niet aankomen. Wit offerde een stuk voor een sterk uitziende aanval, maar Herman verdedigde zich als een leeuw. Wit maakte een fout, waardoor Herman materiaal voor kwam. Een blunder zorgde ervoor dat Hermans dame een van de torens zou winnen. Wit gaf op.
Jan Nagel kwam met een pion voorsprong uit de Siciliaanse draakopening waarin zwart met d5 een pion offerde. Het eindspel zag er zeer kansrijk uit, was wellicht gewonnen. Een fout gaf helaas de winst weg, Jan verloor.
Ernst Jos werd naar eigen zeggen langzaam, maar zeker weggedrukt door zijn tegenstander. Hij verloor een kwaliteit, maar kreeg er wel twee pionnen voor terug. Normaal zou dat voldoende moeten zijn voor gelijk spel. Zwart stond echter actiever en maakte gebruik van de activiteit om de winst op te eisen.
Vincent Pandelaar was tot op het laatste moment bezig. De partij was gelijk opgegaan, maar net voor de beruchte 40ste zet koos hij een verkeerde voortzetting waardoor hij in een verloren eindspel terecht kwam. Echter, na onnauwkeurig spel van wit werd een remisestelling bereikt van een toren tegen twee pionnen, dus toch een halfje. De uitslag is dus 2,5 � 5,5 voor de spelers uit Groningen. Geen matchpunt net als de vorige ronde. Maar we hebben nog vijf ronden te gaan om matchpunten te sprokkelen.

VP