HSG 2 op jacht naar eerste punten

Woerden 2HSG 2  (14-12-19)                  Gabri van de Schootbrugge

HSG2 moest proberen om de eerste matchpunten te pakken tegen Woerden. Lastig is het voor een beginnend jeugdteam om tegen spelers te spelen, die niet veel sterker zijn, maar wel al dertig jaar of langer voor een club spelen. De ervaring gaat dan vaak een woordje meespreken. En zo was het ook vandaag op sommige borden.

Tegenspel op de damevleugel.

Stephen had als eerste remise. In een stelling waarin alleen zijn tegenstander kansen kon creëren nam hij het aanbod dankbaar aan. Dylan stond enigszins gedrukt en als je dan een fout maakt stort de boel zo maar in elkaar. De mooiste partij vond ik die van Patrick. Hij kreeg een koningsaanval over zich heen, maar het leek waarschijnlijk gevaarlijker dan het was. In de tussentijd wist hij thematisch de damevleugel op te blazen en tegenspel te ontwikkelen. Dit was zo krachtig dat de vijandelijke koning het loodje moest leggen. Prima gespeeld!

Lastig toreneindspel.

Igo verloor een stuk maar kreeg daar een paar pionnen voor terug. Helaas zat daar een tripelpion bij. Alhoewel hij het nog lang kon volhouden werd dit hem toch fataal. Emmanuel kwam in een lastig toreneindspel terecht. Als je iets minder staat is het vaak handig om twee torens op het bord te houden in plaats van één. En een vijandelijke vrijpion kan in principe het best van achteren door de toren worden aangevallen. Nu kon deze pion gemakkelijk doorlopen. Bleef over Dame tegen Toren + pion. Niet voor iedereen even gemakkelijk. Maar het was snel gedaan toen de pion verloren ging.

Zetdwang

Maar uit de laatste drie partijen verwachtte ik 2 ½ punt, alhoewel er nog wel secuur gespeeld moest worden. Willem, die een prima partij had gespeeld tegen een op papier sterkere tegenstander, had Koning + Loper tegen Koning + Toren op het bord overgehouden. Remise dus. Alleen je moet niet met de koning naar de rand, want dan komen er zetdwangsituaties in het spel. En dat was nu precies wat er gebeurde. Jammer, maar wel iets om nooit te vergeten. Ikzelf speelde tegen de enige jeugdspeler. In gelijke stelling speelde hij te snel en te optimistisch. Dit kostte een stuk en de partij. Herman als laatste had het niet gemakkelijk ondanks het ratingverschil. Zijn tegenstander offerde een stuk voor twee pionnen en een gammele koningsstelling Secuur spelend wist Herman de dreigingen te pareren en het punt binnen te halen.

Kansen.

Ook hier hadden wij kansen op minimaal één matchpunt. Het moet ook een keer meezitten.

Woerden 2 HSG 2    
Tuit, J.H. (Hans) 1676 Engen van, H.J. (Herman) 2001 z-w 0 – 1
Weerden van, J.A. (Jur) 1629 Schootbrugge van de, G.V. (Gabri) 1798 w-z 0 – 1
Pool, J. (Jan) 1628 Meijer, D. (Dylan) 1617 z-w 1 – 0
Veelenturf, W.J. (Wim) 1569 Yarrington, S. (Stephen) 1398 w-z ½ – ½
Sprong, P. (Pia) 1549 Slikker, W. (Willem) 0 z-w 1 – 0
Ossebaar, H.C. (Hans) 1513 Ulenbelt, I. (Igo) 977 w-z 1 – 0
Halbersma, J. (Jaap) 1454 Cordero Gamez, E. (Emmanuel) 1179 z-w 1 – 0
Spruijt, J.C. (Jan) 1439 Hensen, P. (Patrick) 1209 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1557 Gemiddelde Rating: 1454   4½-3½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *