HSG 2 veilig na knappe zege op Soest

Door een knappe 5-3 overwinning op Soest heeft HSG 2 zichzelf een goede dienst bewezen. Er was nog theoretisch degradatiegevaar, die bij verrassende uitslagen zelfs dreigend had kunnen worden. En die verrassende uitslagen waren er zaterdag 9 april wel degelijk. Zo verloren beide koplopers, En Passant en VAS, van twee degradatiekandidaten.

Behalve de twee eerste en de twee laatste plaatsen werd de ranglijst flink opgeschud. HSG 2 klom door de overwinning zelfs naar de vierde plek. En Soest is in de gevarenzone terecht gekomen. Al zullen zij de dans waarschijnlijk wel ontspringen in de slotronde. Sneek en Groningen 2 vliegen er waarschijnlijk uit, dat scheelt volgend seizoen wellicht enkele verre uitwedstrijden.

De gasten uit Eemland waren met wat personele problemen naar Hilversum afgereisd. Een invaller op bord acht was niet van KNSB-niveau en vormde een makkelijke prooi voor Johan Lindeman,die toch al aan een heel goed seizoen bezig is.

De tweede Hilversumse zege kwam op naam van teamtopscorer Jorgen Henseler, die met zwart Henk Weenink versloeg die ongeveer 100 Elo-puntjes meer achter zijn naam heeft staan. Wim van der Wijk deed ongeveer hetzelfde in zijn partij tegen de op papier sterkere Gerrit Meine Muis. Het werd een chaotisch treffen, waarin beide spelers niet de tijd namen, of de kans niet kregen, om te rokeren. In de slotfase profiteerde de HSG�er handig van een ongelukkige torenzet van zijn opponent.

Herman van Engen en Klaas Harmsen hadden niet veel bereikt in hun witpartijen, maar voegden wel nuttige remises toe aan de score. Kees Nagtegaal liet in het verre eindspel remise glippen en na de nederlaag van Vincent Pandelaar werd het nog even spannend, al was tenminste een matchpunt al binnen.

Op het topbord vochten Wieb Zagema en Eric de Haan een verbeten strijd uit. Een duel dat niet alleen voor de wedstrijd van belang was, maar de Soester kopman vocht ook voor een IM-norm in deze competitie. Dit kan tegenwoordig, gezien het redelijke aantal titelhouders dat in de tweede klasse actief is.

Maar Wieb weigerde mee te werken en verzilverde in het toreneindspel een pluspion. Uitslag: 5-3.

Wim van der Wijk