HSG 3 heeft superstart en wint met 8 – 0

Het vorig jaar gedegradeerde HSG 3 moest vanavond aantreden tegen HSG 5.  Het is alweer jaren geleden dat er twee teams van HSG in één en dezelfde klasse uitkwamen, dus het was enerzijds vreemd om tegen je eigen clubgenoten te schaken, maar anderzijds gaf het ook een andere spanning want beiden willen goed presteren in deze klasse. De coach van HSG 5, Gert Vogel, hield een speech en stimuleerde zijn teamspelers nog eens extra door hen een kleinigheid in het verschiet te stellen als zij een half punt of een overwinning van de HSG 3 spelers wisten af te snoepen. Hij wees ook nog even op het verschil in rating dat van zijn team 244 elo punten lager lag.

Ondanks dat verschil was er het eerste anderhalve uur nog niet echt een verschil te merken. Alle borden waren in evenwicht. Pas tegen 9 uur begon zich op drie borden een klein voordeel af te tekenen aan HSG 3 kant. Koekoek, Punter en Vermeulen stonden een pion voor.  Omstreeks half 10 won Overbeeke als eerste van Slagboom.  Dat betekende het eerste punt.  Ondertussen werd aan alle andere borden verwoed gestreden. De andere leden van HSG volgden met bijzondere interesse de verrichtingen op de borden. Maar er viel op dat moment nog weinig van te zeggen. Toen de klok 10 uur sloeg ging het snel.  Punter had met zijn oud siciliaans een sterk verdedigende van Houten verslagen die overigens halverwege een remise kans mistte. Koekoek won van Cohen via zijn bekende albins tegengambiet. De stand kwam hierdoor op 3-0. Een kwartier later wist Cornelissen die zijn aanval op de koningvleugel zag doorslaan van Oudshoorn te winnen en de stand was 4-0. De overige partijen verliepen spannend en je zag menig zweetdruppeltje. Want niemand wilde verliezen en er was her en der sprake van een verbeten strijd. Pas tegen 11 uur kwam de ontknoping. Swart won na een degelijke rustige partij van Sliep. Vermeulen hield een pion over en Kerkhof moest capituleren en Sanchez kreeg Vogel op de knieën. 7-0 en nog 1 partij te gaan. Wagenvoorde speelde alsof zijn leven ervan afhing en hield vd Waall behoorlijk onder druk en deze speelde met nog 2 minuten te gaan pas zijn 40ste zet.  Helaas voor Wagenvoorde wilde die te snel een zet doen waardoor hij zijn koning aanraakte en hierdoor deze ook moest spelen. Dit was het begin van een dreigende verborgen mataanval door vd Waall. Wagenvoorde had meer verdiend maar zag een viertal zetten later het mat over het hoofd en moest berusten in zijn verlies.

Een monsterscore voor HSG 3 maar HSG 5 had gezien de strijd en kansen meer verdiend. Vanaf deze kant wens ik beide teams veel succes toe in de komende wedstrijden.

HSG 3

rating

HSG 5

rating

uitslag

B. Vermeulen

1940

Y. Kerkhof

1545

1 – 0

R. van der Waall

1852

F. Wagenvoorde

1629

1 – 0

T. Swart

1769

W. Sliep

1611

1 – 0

K. Overbeeke

1773

B. Slagboom

1340

1 – 0

R. Sanchez

1753

G. Vogel

1521

1 – 0

K. Punter

1687

D. Houten

1552

1 – 0

H. Cornelissen

1640

F. Oudshoorn

1435

1 – 0

M. Koekoek

1714

A. Cohen

1437

1 – 0

1766

1522

8 – 0