HSG 4 bliijft ‘boven normaal’ presteren

HSG 4 en Barneveld 1 zijn in de 2de klasse SGS na 5 ronden beide nog zonder puntverlies. Vrijdag 4 maart moesten we optreden in het metereologisch hart van Nederland, in de De Bilt, tegen het altijd sterke en op de 4de plaats staande DBC2.

En het werd spannend, zeg maar gerust reuze spannend. Na degelijke remises van Han, Ton en ondergetekende en 2 onverwachte nederlagen van Cees en Martin stonden we 3,5 – 1,5 achter. Barneveld had deze week zijn 6de overwinning behaald, dus we mochten zeker niet verliezen. Om half 12 stond het nog steeds 3,5 – 1,5 en met 5 minuten op de klok stond het nog steeds zo. Maar Richard, Mirko en Gilbert stonden wel op winst.
Met nog 1 minuut op de klok wist Richard te promoveren en de winst te pakken. Mirko had 3 pionnen meer, maar positioneel een zeer lastige stelling. Om niet door de klok te gaan werden geforceerd de pionnen geruild tegen een paard, waarna een remise werd bereikt. De druk lag nu bij Gilbert. En Gilbert in razende tijdnood, we weten allemaal dat we ons dan zorgen moeten maken (‘moet je maar vaker oefenen met snelschaken’). Gilbert maakte het zo bont, dat hij spontaan vergat in de laatste 5 zetten zijn klok in te drukken. Maar Gilbert lette daar niet op, hij zag maar 1 ding en dat was geforceerd en fraai mat. Met luttele seconden op zijn klok, lukte dat ook.

Een zwaar bevochten 4 – 4. We hadden ook kunnen winnen, maar net zo goed kunnen verliezen. We staan nu 1 punt achter op Barneveld 1. Omdat zij meer bordpunten hebben, moeten we sowieso winnen van Barneveld. Kortom, we hebben het nog steeds in eigen hand.

Uw verslaggever,
Henk Cornelissen