HSG 4 eindigt op de zesde plaats

Ons vierde heeft na een krappe nederlaag tegen Hoogland 2 geen plek in de bovenste helft van de ranglijst kunnen bemachtigen. Met 7 punten uit 9 wedstrijden eindigt het, na een seizoen waarin zonder de druk van een dreigende degradatie of een mogelijke promotie in een aangename en sportieve sfeer is geschaakt, als zesde in de 2e klasse SGS.

Ook wat betreft de laatste ronde kunnen we, ondanks de nederlaag, terugzien op een mooie schaakavond, waarop het tot op het allerlaatst spannend bleef. Lange tijd bleef de stand gelijk. Nick Nurmohamed was iets te optimistisch ingegaan op een stukkenruil, waarna het loperpaar van zijn tegenstander zijn volle kracht kon ontplooien. Kees Zegwaart had aanvankelijk problemen met zijn ontwikkeling en in het bijzonder de met veiligheid van zijn koning, maar hij wist zich met vernuft staande te houden. Toen hij vervolgens de mogelijkheid kreeg om door middel van een penning een stuk te verschalken liet hij dat niet na. Ook vielen er al snel enkele remises te noteren. Kees Overbeeke, die voor de negende keer in dit seizoen inviel, leek aanvankelijk met de beheersing van een open lijn en een betere ontwikkeling op winst af te stevenen, maar zijn tegenstander kon zich zonder kleerscheuren langzaam uit de greep van de witte stukken loswerken. Henk Cornelissen werd in de opening verrast door een venijnige variant en moest heel nauwkeurig spelen om niet onder de voet te worden gelopen. Zonder de theorie te kennen wist hij echter met de juiste zetten alle dreigingen te pareren en een puntendeling veilig te stellen. Bij Han van Leeuwen bracht een herhaling van zetten de partij in een vroeg stadium tot een vreedzaam einde: 2� – 2�.

Op de resterende borden stonden we toen beter tot gewonnen! Cas Amende bracht met een torenoffer de zwarte koning in het nauw, Richard S�nchez won in een eindspel een loper, en Gerard Wagenaar had aan het eerste bord mooi spel gekregen na een kwaliteitsoffer op c3. Het mocht echter niet zo zijn. Cas vergat dat zijn dame naast een aanvallende functie ook nog de taak had om een paard te dekken, Gerard moest zich uiteindelijk neerleggen bij remise, en Richard moest aan een actieve koning enkele pionnen op de damevleugel prijsgeven, waarna zijn opponent op handige wijze gebruik wist te maken van de zo ontstane meerderheid. Het boeiende eindspel, waarin, zoals Wim van der Wijk na afloop aantoonde, nog een fraaie finesse in ons voordeel verscholen had gelegen, eindigde vreedzaam met een gelijktijdige promotie.

HSG 4 Hoogland 2
1. G. Wagenaar – L. Slofstra � – �
2. C. Overbeeke – G. Oostenbrink � – �
3 R. S�nchez – W. Wernsen � – �
4. C. Zegwaart – C. van Hoorn 1 – 0
5. H. Cornelissen – J. Oosterhout � – �
6. C. Amende – J. Devincent 0 – 1
7. H. van Leeuwen – M. Beurskens � – �
8. N. Nurmohamed – J. van Ophem 0 – 1
——-
3� – 4�

G.N.