HSG 4 kansloos tegen Leusen

HSG 4 kansloos tegen Leusen (4 februari 2012)

De eerste competitiewedstrijd in het nieuwe clubgebouw is in zeker opzicht een succes te noemen: een beschutte opstelling achter in de zaal met alle ruimte voor de spelers, alle mogelijkheid tot betrokkenheid voor de overige clubleden, inleidende Gregoriaanse klanken voor de innerlijke rust� Om van een volledig succes te spreken was de tegenstander uit Leusden die avond evenwel te sterk: een verschil in Elogemiddelde van zo�n 100 punten is niet makkelijk te overbruggen en een verrassing bleef helaas uit.

Na snel en verdiend een 4 � 0 voorsprong te hebben genomen hielden de Leusdenaren de spanning er nog even in. Op mijn zoveelste ronde langs het bord van Martin Koekkoek gekomen, zag ik hem net een paard offeren, een stuk dat hij vrij snel weer terugwon; toen ik bij mijn volgende ronde weer langskwam, zag ik hem opnieuw offeren, ditmaal een toren, met een heel wat aanzienlijkere oogst: het leverde Martin een dame plus verbonden vrijpionnen op tegen aan de overzijde twee torens temidden van een verwoeste pionnenstructuur. Na het laatste addertje op correcte wijze onschadelijk te hebben gemaakt, kon hij het punt incasseren in de, naar eigen zeggen, beste partij uit zijn schaakcarri�re. Nu maar hopen dat het computerprogramma geen roet in het eten gooit�

Harry Vrijens was de andere HSG-er die het volle punt binnenhaalde. Hij accepteerde in een degelijke gesloten partij waarin nog van alles kon gebeuren een aangeboden centrumpion, die ten gevolge van de hierdoor ontstane penning vergiftigd leek, maar dat, zoals Harry juist had berekend, niet bleek te zijn. Toen zijn tegenstander in een al te verwoede poging het materiaal terug te winnen ook nog een stuk verloor, kreeg de partij een voortijdig einde.

Op de overige twee borden, die van Henk Cornelissen en Cas Amende, was het voordeel, dat we er eerder leken te hebben en waarop we onze laatste restjes hoop hadden gevestigd, inmiddels vervluchtigd. Het initiatief ging uiteindelijk naar de tegenpartij, die er vervolgens geen twijfel over liet bestaan wie er die avond de sterkste was.

HSG 4Leusden

1. C. Overbeeke – R. van Drie 0 – 1

2. C. Zegwaart – L. de Rijke 0 – 1

3 M. Koekkoek – B. Uneken 1 – 0

4. R. S�nchez – A. van der Staaij 0 – 1

5. H. Cornelissen – B. Beijer 0 – 1

6. C. Amende – D. Willigenburg 0 – 1

7. H. van Leeuwen – R. Staal 0 – 1

8. H. Vrijens – E. Moed 1 – 0

6 – 2

G.N.