HSG 4 verliest op het nippertje van En Passant 3

Het derde team van En Passant is elk jaar weer een geduchte tegenstander voor ons vierde. Soms weten we ze te verrassen, maar altijd eindigen ze in de eindstand boven ons. Ditmaal is het weliswaar nog een moment spannend geweest, maar zat er net geen verrassing in.

Richard S�nchez opende de score, nadat zijn tegenstander in vluggertempo vanuit de opening had afgewikkeld naar een verloren eindspel. Helaas stond daar tegenover dat Henk Cornelissen al bij de tiende zet verloren stond. Hij nam een pion maar overzag dat zijn tegenstander met loper en paard zijn stelling op de verzwakte zwarte velden binnen kon dringen en zodoende een toren kon winnen.

Bij Han van Leeuwen ging het ook niet naar wens. Hij kwam te zitten met een zeer passieve loper en speelde daardoor in feite met een stuk minder. Onze invaller Paul Mars trok de stand echter weer gelijk. Hij kwam goed uit de opening, kreeg actief stukkenspel en wist zijn tegenstander materiaal afhandig te maken waarna deze onmiddellijk opgaf.

Kees Zegwaart kreeg een stukoffer tegen twee koningspionnen over zich heen. Even zag het er naar uit dat hij zijn materiaal zonder kleerscheuren kon verzilveren, maar een fout is in zo”n stelling snel gemaakt en Kees bezweek uiteindelijk onder de druk. Kees Overbeeke had aan het eerste bord inmiddels een kansrijke stelling gekregen, maar omdat hij niet zag hoe hij zonder onverantwoorde risico”s te nemen zijn voordeel kon vergroten, ging hij in op zetherhaling. In de analyse werd toen toch nog een waarschijnlijk winnende voortzetting gevonden.

Harry Vrijens was vanuit de opening onder grote positionele druk komen te staan en kon ook door een noodoffensief het tij niet keren. Een pion op de zevende rij, gesteund door zware stukken, betekende het einde voor Harry en voor ons team.

Cas Amende toonde tenslotte in een hilarisch eindspel hoe je een toreneindspel met een pion minder naar winst voert, zodat we uiteindelijk verloren met het kleinst mogelijke verschil.

Zie voor een gedetailleerde uitslag de website van de SGS bij de 2e klasse B.