HSG 4 verliest van Amersfoort 6

Amersfoort 6 op een hoge plaats in de 2e klasse ! Dat doet me denken aan de tijd � niet eens zo heel lang geleden � dat ik voor het eerst extern speelde, op het achtste bord van het negende, de tijd dat we net niet genoeg spelers hadden om tien teams te formeren en ik opkeek naar de spelers van HSG 6 en vol respect hun partijen volgde�

Welnu, dat Amersfoort 6 geen zwakke tegenstander zou zijn wisten we. Het team staat zoals gezegd redelijk hoog in de groep en de club heeft een sterke jeugd. Maar dat we zo dik leken te gaan verliezen was toch wel een verrassing.

Mirko won aanvankelijk verrassend een pion, maar de lopers van zijn opponent stelden hem vervolgens voor te grote problemen. Kees Zegwaart stond gewonnen in het middenspel, maar ging � in zijn eigen woorden � knoeien in de eindfase. En ook Cas delfde in een gesloten partij uiteindelijk het onderspit. 0 – 3. Verder stond Han een stuk achter tegen een tegenstander die zich duidelijk niet in de luren zou laten leggen. Kees Overbeeke, wiens opponent de zware stukken had al getripeld op de h-lijn, dreigde te worden matgezet. En Martin stond verloren.

Toen zat het toch nog even mee en werd het onverwacht nog spannend. Kees had, omdat zijn tegenstander (ELO 1961) het volste vertrouwen in zijn aanval had, wat pionnen mogen snoepen. Dankzij een moedig paard op f8 weerstond hij het offensief echter glanrijk en kon hij even later het punt incasseren. Richard kreeg in een lopereindspel dankzij een ver opgerukte buitenste vrijpion een beslissend initiatief. Han zijn trukendoos was inmiddels leeg. 2 – 4. Bovendien stonden wij aan de overige twee borden beter�

Het werd voor alle teamleden een zenuwachtig heen-en-weer-geloop. Martin had zijn tegenstander verrast met een loperoffer en kwam daardoor in een eindspel met een kwaliteit meer. Hij offerde vervolgens de kwaliteit voor een gewonnen pionneneindspel. Zijn koning werd toen klemgezet op de a-lijn, en in de haastige veronderstelling dat er niets overbleef dan een herhaling van zetten berustte hij in remise, zich niet realiserend dat hij een winnende tempozet op de andere vleugel had. Nu het team had verloren ging Harry, die een prima partij had gespeeld en nu toch wel veel te duchten had van het paard en de dame van zijn tegenstander, onmiddellijk akkoord met remise.

Het vierde heeft inmiddels vijf punten uit zeven, en gezien de stand in de groep en de nog te spelen wedstrijden staat het redelijk veilig. Volstrekte zekerheid heeft het echter nog niet.

HSG 4Amersfoort 6

1. C. Overbeeke – A. Sonder 1 – 0
2. M. Luk�cs – R. Sennema 0 – 1
3 M. Koekkoek – M. Jansen � – �
4. C. Zegwaart – A. Rosendal 0 – 1
5. R. S�nchez – A. Kluijfhout 1 – 0
6. C. Amende – M. Bos 0 – 1
7. H. van Leeuwen – T. van Bladel 0 – 1
8. H. Vrijens – M. van der Zwan � – �
3 – 5

G.N.