HSG 5: Dieselende veteranen van de gerenommeerde club uit Hilversum aan kop in 3de klasse SGS

Ja, ja, HSG 5 staat na twee teamwedstrijden bovenaan in de 3de klasse van de SGS.

Mogelijk tijdelijk, want 8 van de 10 teams moeten nog hun tweede match spelen. Maar die vier punten hebben we toch maar mooi in de pocket!

Op 1710 kwam het HSG 5 thuis weg met een wonderbaarlijke – maar niet geheel verdiende – ontsnapping. De winstpartijen van Tom Terhorst en Gert Vogel waren reguliere winstpartijen, maar na drie verliespartijen aan onze kant stond het er vervolgens niet erg florissant voor. Vanaf dat moment waren de goden ons genadig, of hadden we gewoon mazzel: Diederik van Houten stond zwaar verloren, maar de partij kantelde door een paardvorkje dat de tegenstander van Diederik toeliet > Pats: toren eraf en nix er voor terug. Frans Oudshoorn moest vet verliezen, maar zijn tegenstander hielp hem een beetje: > remise. En Bram Slagboom stond twee pionnen achter, maar had – naar zijn idee – nog wel een ‘vechtstelling’ en won. Conclusie: op dit niveau kunnen de kwartjes soms alle kanten op vallen. Persoonlijke uitslagen:

HSG 5 En Passant 5

4,5

3,5
1. Y.K. Kerkhof (Yme) D. de Graaf (Dion)

0

1
2. A.J. Terhorst A. de Jong (Aart)

1

0
3. W.H. Sliep (Wim) T. Reichardt (Thomas)

0

1
4. A. Cohen M. Ruitenbeek (Mike)

0

1
5. G. Vogel (Gert) J. de Jong (Joël)

1

0
6. D.E. van Houten (Diederik) T.J. Vos (Thomas)

1

0
7. F. Oudshoorn (Frans) E.M. Woudenberg (Mart)

0,5

0,5
8. A. Slagboom (Bram) J. Koelewijn (Jasmijn)

1

0

 

Op 2210 speelde het HSG 5 uit tegen Oud Zuijlen 6. Ik citeer van de website van Oud-Zuijlen:

‘Het zesde zag geen kans om de koppositie te verstevigen. De veteranen van HSG, de gerenommeerde club uit Hilversum, gaven onze ‘leerlingen’ een lesje in het midden- en eindspel. Onze ervaringsdeskundigen konden het nog wel bolwerken. Lex en Jan met een remise en remisekoning Ton met een winstpartij zorgden voor een 2-1 voorsprong maar helaas konden de anderen daar niets meer aan toevoegen. Do verspeelde een pion op h2 en vervolgens een stuk maar liet zien dat hij na een sabbatical jaar het vechten nog niet verleerd is. Ook Jacques hield een goed vol maar het paard van Sinterklaas sprong binnen op f3 en vernietigde de witte stelling. Die witte schimmel ook, of moet dat nu een zwarte hengst worden. Ben liet ook een pionnetje instaan om vervolgens een kwaliteit te verkwanselen. Steven en Tom leken ons te zullen redden maar daar ging het mis in het eindspel. Waren het die verdomde zwarte lopers, torens of de zwarte dame? Geen idee want ze zaten opgesloten aan de tafels waar je nauwelijks bij kunt komen. Al met al een leerzame avond.’

Persoonlijke uitslagen:

Oud Zuylen 6 HSG 5 2-6
1. Lex Plum Yme Kerkhof rem
2. Ton Gezel Wim Sliep 1 – 0
3. Jan Gijzen Jan Stomphorst rem
4. Do Schat Albert Cohen 0 – 1
5. Tom van Helmond Gert Vogel 0 – 1
6. Steven Vugteveen Diederik van Houten 0 – 1
7. Ben van der Velde Frans Oudshoorn 0 – 1
8. Jacques van Dam Bram Slagboom 0 – 1

Conclusie: Ja, een ‘leerzame avond’, maar dan toch vooral voor OZ 6. Voor het HSG 5 zou de conclusie kunnen zijn dat we mooi en soepel als een diesel op gang gekomen zijn met een nipte en een flinke overwinning, maar de dat resultaten in oktober 2013 nog geen garantie zijn voor de toekomst.

Donderdag 28 november speelt het HSG 5 de volgende teamwedstrijd thuis tegen Hoogland 3. Dan zullen we zien of deze ‘veteranen’ van ‘de gerenommeerde club uit Hilversum’ als een diesel door gaat kachelen, of dat er sprake zal zijn van een onverhoopte terugslag. Ikzelf reken en vertrouw op het eerste: full speed doorkachelen …

Gert Vogel