HSG 5 onderuit in Amersfoort

HSG 5: verslag van een Playing Non Captain

Donderdag 24 november, reisde het 5e team naar Amersfoort om het daar op te nemen tegen Ons Genoegen 3. Na onze overwinning op En Passant was het team in opperbeste stemming, niet in de minste plaats omdat onze 4e bord speler het weekend ervoor in Leeuwarden een TPR had gescoord van 1800+. Daarmee kun je door de teamleider natuurlijk op bord 1 worden gezet maar Gert had hele andere plannen. Door de afzegging van Preben viel Bram Slagboom in en werden de volgende namen op het wedstrijdformulier ingevuld:
1) Martijn Benschop
2) Paul Mars
3) Frits Wagenvoorde
4) Huib Jochems
5) Wim Sliep
6) Yme Kerkhof
7) Gert Vogel (c)
8) Bram Slagboom

Iets na half acht begonnen we de wedstrijd en zie hier wat er geschiedde:
Op bord 1 kreeg Martijn met wit het Frans tegen wat hij op een niet gebruikelijke manier aanpakte. Reeds op de 2e zet kon zijn tegenstander aan het denken gezet worden want 2. De2 kreeg hij niet zo vaak tegen.

Na 19. Pbd2 staat wit een tikkeltje beter; met name de zwarte damevleugel kan zich moeilijk ontwikkelen. Zwart kan wellicht iets als Lf8 spelen om de druk op e4 nog wat op te voeren maar besloot tot 19. … Pbd7. Dit verliest natuurlijk de pion op a6 welke zwart niet meer terug zag. In het eindspel gaf zwart ook nog een stuk kado waarna hij opgaf.
Op bord 2 speelde Paul het Boedapester Gambiet (1. d4 Pf6 2. c4 e5).

We komen erin na de 18e zet van wit (Pd4) en nu kan Paul toeslaan met 18. … Lxd4 19. exd4 Pf4.Zwart dreigt nu met het paard de loper op e2 er af te slaan en daarna de toren te pennen middels Ld3 en dat wint een kwal. Mocht wit dit willen oplossen door zijn loper weg te halen dan volgt ook Ld3+ met stukwinst of mat. Aangezien ik me niet kan voorstellen dat Paul dit niet had gezien besloot Paul de partij nog even wat langer te laten duren en besloot tot 18. … Pxd4.
Na wat onnauwkeurige zetten van Paul liet hij zijn tegenstander weer helemaal in de partij komen, gaf nog een pion aan de beste man, om vervolgens na zet 54 zijn hand naar voren te schuiven. Iets wat bijna een krampaanval opleverde voor Paul want deze beweging had hij dit seizoen nog niet hoeven te maken. De eerste nederlaag voor onze altijd opgewekte penningmeester dit jaar.
Rechts van Paul zat Frits achter de witte stukken; dit ging niet gemakkelijk en in het middenspel verloor Frits een kwaliteit en hield een enorme knakenstelling over. Na 34 zetten gaf Frits op in de volgende stelling:

Zwart heeft zojuist Dc4+ gespeeld en ja wat heb je nog met wit? Nou, gewoon Kd2 en de zwarte toren zit opgesloten. Deze moet dan geruild worden tegen het paard en wit leeft weer. Er onstaat dan een materieel gelijkwaardige stelling waarbij zwart het voordeel heeft van de vrijpion op de damevleugel. Of dit te winnen is voor zwart laat ik over aan de mensen die verstand hebben van dit spelletje.

Op naar bord 4 waar Huib het moest opnemen met zwart tegen de heer Escher. Zoals reeds vermeld in de intro had Huib een goed resultaat gehaald in Leeuwarden en schijnt er een print-out van deze link: Huib in Friesland boven zijn bed te hangen. En met een TPR van 1879 zijn de verwachtingen dus hoog gespannen. Helaas voor Huib had hij last van het bekende post-speel-ik-een-keer-een-lekker-toernooi-syndroom. Net als zijn vorige partij is ook deze keer de notatie weer een rommeltje. Wordt er door wit 2x achter elkaar met dezelfde pion naar het zelfde veld toegeslagen, worden er gewoon sommige zetten helemaal niet opgeschreven etc etc.
Wat ik er van heb kunnen volgen, ontstond er een dubbel toreneindspel wat Huib ondanks zijn minuspion niet kon verliezen aangezien hij controle had met beide torens over de enige open lijn. Helaas staat niets doen niet in het woordenboek van Huib en besloot hij tot actie en ruilde een toren. Toen was het dus meteen verloren en gaf hij na 44 zetten dan ook maar op.
Wim speelde op bord 5 en liep ook tegen het Frans op en bracht een nieuwtje op zet 5 dat waarschijnlijk niet het Yearbook van New in Chess gaat halen. 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pd2 c5 4. exd5 Dxd5 5. c4? en na 5. … Dxd4 was wit een pion kwijt. Wim knokte zich echter terug in de partij en kwam in een eindspel terecht dat zeker nog kansen bood. Helaas was de nederlaag na stukverlies niet meer te voorkomen. Ook een nul op bord 5.
Aan bord 6 speelde Yme en helaas heb ik geen notatie van hem mogen ontvangen en bij deze stel ik voor dit zo te houden aangezien dit de vorige keer ook zo geschiedde en hij toen ook won. 2 uit 2 en de terechte topscorer van het team. Een goede partij waarin hij zijn pluspion verzilverde in het eindspel en naar de overkant bracht.
En gaf onze teamleider op bord 7 dan het juiste voorbeeld? Ja en nee in mijn ogen. De ja voor zijn keuze in de opening. Nee voor het uiteindelijke resultaat. Na een rustig verlopen Roel van Duijn gambiet welke zwart niet aannam heeft wit een pion geofferd op a3 voor een koningsaanval.

Wit heeft zojuist 25. Dh6 gespeeld en de dreiging moge duidelijk zijn: Pg5 gaat heel veel pijn doen aan de zwarte stelling. Hoe moet zwart zich verdedigen hiertegen? Het beste lijkt nog 25. … De7 26. g4 f6 27. gxh5 g5 en nu niet 28. Pg2 fxe5 29. Pxe5 (29. Pxg5 Tf6!) Pxd4 en zwart leeft nog, maar 28. Tb1 (mooie zet van mijn Fritz vriend).
Frits tegenstander speelde echter 25. … f6 en nu had Frits het kunnen afmaken middels 26. Pxg6 (hxg6 verliest ook een hoop hout) Tf7 27.
Pgh4 Pg7 28. exf6 Pe8 29. Pg5 (daar issie dan).
Er geschiedde echter na 25. … f6 26. g4 g5 27. gxh5 gxh4 28. exf6 Da7

En nu ging Frits in de fout met 29. Pg5? Pxd4! 30. f7 Txf7 31. Pxf7 Dxf7 en opeens is het zwart die een aanval op de witte koning kan doen. Na dameruil wonnen de vele vrijpionnen en het paard het makkelijk van de toren. Maar wat als wit nu in de diagram stelling iets anders doet zoals:
29. Kh1 , de dreiging Tg1 gevolgd door Tg7 is niet meer te stoppen en zwart kan meteen opgeven.
Jammer, weer een punt kunnen scoren, tja je moet toch eerst schieten.
De meetellende lezer zit nu al op 5 nullen en dus een nederlaag en de vraag is dan ook of Bram met zwart nog een extra punt voor het doelsaldo kon realiseren.
In de Siciliaanse opening won hij al snel een pion en na 21 zetten staat het als volgt:

Zwart staat natuurlijk heerlijk en dreigt o.a. een 2e pion op d3 buit te maken. Wit dacht dit op te kunnen lossen door deze te dekken met 22. Tad1. Bram zal even in zijn ogen hebben gewreven en toen zijn toren op g6 hebben neergezet. Dit was voldoende voor zijn tegenstander en deze gaf op. Goed gedaan Bram!
Al met al een nederlaag tegen een goed team dat over de breedte een maatje te groot was. Natuurlijk zijn er gemiste kansen maar daar mag je jezelf niet achter verschuilen. Op naar de volgende tegenstander: op 22 december verwelkomen wij onze dorpsgenoten van De Pion/VOGA en dan trachten wij ons te verbeteren. Wij rekenen op uw support!
Martijn Benschop