HSG bekert door

Schaakwoude uit het verre Friesland met 2,5-1,5 verslagen

HSG heeft zich geschaard bij de laatste acht van Poule A van de KNSB-bekerstrijd 2016-17.
Vrijdagavond 9 december werd in Laren – we speelden ’thuis’- het bekerviertal van Schaakwoude uit Damwoude nipt met 2,5-1,5 verslagen.

Schaakwoude? Uit Damwoude? Ja, misschien beetje bizarre combinatie, maar  ‘Schaakvereniging Damwoude’  had ook wel raar geklonken, toch?
In Laren? Een thuiswedstrijd in Laren?  Ja, in Laren!

Schaakwoude is een schaakvereniging uit Friesland.  Damwoude ligt vlak onder Dokkum. Minder dan 6000 inwoners maar toch een bloeiende schaakvereniging, het eerste van drie competitieteams speelt in de derde klasse van de KNSB.
Een bekerwedstrijd op een doordeweekse avond is natuurlijk wat problematisch als je daarvoor heen en terug twee keer een elfstedenafstand van bijna 200 kilometer moet rijden. Dus werd er overlegd over een andere avond dan de donderdag. De zaterdag ligt voor de hand, maar er zijn in deze periode al flink wat KNSB-rondes. Als alternatief werd de  vrijdagavond bekeken, en daar ging uiteindelijk de Friese voorkeur naar uit.

Lijstje

Ik maakte een lijstje – op geografische volgorde – van vier schaakverenigingen bij ons  uit de buurt die hun clubavond op vrijdag hebben, en ons wellicht onderdak zouden kunnen bieden. Leek me leuker dan ergens een zaaltje te regelen voor slechts vier borden.
Mijn lijstje zag er zo uit:
1. Laren. 2. Baarn. 3. Soest. 4. En Passant.
Moest lukken, en het lukte ook: we waren meteen hartelijk welkom in Laren, waarvoor ook vanaf deze plaats nogmaals heel veel  dank!
Speciaal voor de bekerwedstrijd had Laren de consistoriekamer van de Ontmoetingskerk, waar ze hun clublokaal hebben, voor ons gereserveerd. Materiaal hoefden we niet mee te nemen, dat stond al keurig voor ons klaar, en de gastheer trakteerde beide teams  ook nog eens op gratis koffie!
De gasten uit Friesland hadden een voorspoedige reis zonder vertraging. Alleen in Laren was het bijzonder druk, koopavond en kerstmarkt. Veel verkeer, maar ook sfeerrijk.
Heel anders dan het beeld dat ze eerder op de dag via de autoradio wellicht van het schilderachtige Gooise dorp hadden gekregen, na de liquidatie donderdagavond laat van Martin Kok bij de plaatselijke sjieke seksclub Boccaccio.
(Boccaccio kan verwijzen naar Giovanni Boccaccio [1313 – 1375], Florentijns dichter, schrijver en humanist, maar dat is niet zeker. Maar als er in Nederland een seksclub naar hem zou zijn vernoemd, dan zou dat best eens in Laren kunnen zijn).

Grimmig

Vrijdag schetsten de media een grimmig beeld van Laren dat de hele dag (onder)wereldnieuws in Nederland was. Een schril contrast met de werkelijkheid van deze vrijdagavond, knusse kerstsfeer en een en al gemoedelijkheid.
In de bekerwedstrijd zelf waren we op papier duidelijk favoriet op rating. Maar de gemiddelde leeftijd van onze gasten uit Friesland lag ook lager, en dat is misschien een voordeel aan het einde van een werkweek. Het cijfer van prof. Elo zegt immers  niets over de hoeveelheid energie van een speler op enig moment.

Pluspionnen

Het werd  een spannend duel. Van de andere partijen heb ik weinig gezien. Zelf hielp  ik een positioneel prettige stelling met een grafzet om zeep waardoor ik mijn pionnen op de damevleugel kwijtraakte. Ik kon nog wel wat tegenspartelen met matmotiefjes, maar mijn tegenstander bezwoer alle gevaar en verzilverde een van zijn pluspionnen.
Op dat moment was de wedstrijd gelukkig al beslist. Kees en Herman wonnen met zwart, en Jorgen hengelde daarna bekwaam  het beslissende halfje binnen.  Waarna onze gasten met lege handen de lange thuisreis moesten aanvaarden. Lees hier het verslag op de website van Schaakwoude.
In de volgende ronde wacht ons waarschijnlijk eenzelfde  avontuur, uitgaande van een uitwedstrijd.

Het KNSB-bekerlandschap ziet er namelijk als volgt uit:
– Aan het begin ongeveer 100 teams, verdeeld over vier poules.
– Poule A is de noordelijke poule (Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel), aangevuld met enkele teams, waaronder dit seizoen HSG, uit Midden-Nederland
– Poule B is de poule van Midden-Nederland, grofweg tussen de lijn Alkmaar en Apeldoorn.
– Poule C is de Zuid-Hollandse poule, aangevuld met enkele Noord-Hollandse teams.
– Poule D is grofweg de poule van beneden de grote rivieren.
– De competitieleider belooft zoveel mogelijk regionaal in te delen, maar ‘onmogelijke’ uitwedstrijden op een doordeweekse avond zijn hierbij helaas niet  te vermijden. Maar wij denken niet in problemen, maar in oplossingen.

De uitslag

HSG – Schaakwoude 2,5-1,5
Kees Nagtegaal – Bart Lemstra: 1-0.
Wim van der Wijk – Ronald van der Veen: 0-1
Herman van Engen – Jan Sybren Zagema (ja, familie van oud-eerstetientalspeler Wieb!): 1-0
Jorgen Henseler – Gerben van der Heide: 0,5-0,5
Wim van der Wijk

1 gedachte over “HSG bekert door”

  1. Het viel te verwachten: een verre uitwedstrijd. Onze tegenstander in de derde ronde is Lonneker (bij Enschede nog een eindje doorrijden richting Duitse grens). Die rit hebben we in september al gemaakt, in de eerste ronde van de competitie. HSG won toen. De bekerwedstrijd moet voor 20 februari gespeeld zijn, dus we hebben nog even.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *