HSG bekert verder na moeizame zege in de SGS

Het team dat vorig seizoen de SGS-beker won was half december al uitgespeeld in de KNSB, na een kansloze 3½-½ nederlaag tegen 1e klasser Caïssa. Daarbij moet vermeld worden dat teamcaptain Michaël de Vos remise speelde tegen GM Hans Ree!

Maar nu de SGS-beker. Afgelopen dinsdag werd gespeeld tegen De Giessen en Linge in Giessenburg, een uithoek van de SGS. Mijn vraag aan de thuisclub waarom ze niet in de RSB (Rotterdamse Schaakbond) spelen, werd beantwoord met: dan zitten we ook in een uithoek!

De Giessen en Linge hebben een team in de 3e klasse H van de KNSB; hun tweede team speelt in de 1e klasse B van de SGS. Aan de ratings te zien speelden zij met een tactische opstelling.

Johan Lindeman lette even niet op en verloor een pion, maar vier zetten later stond hij al een paard voor en het punt was binnen na slechts 23 zetten! Een miniatuurtje. Het was lang wachten op de overige uitslagen. Roel de Jong overzag een verdediging tegen een dubbele aanval en zijn stelling stortte volledig in, 1-1. Michaël de Vos had een prachtige aanvalsstelling, stond een kwaliteit en twee pionnen voor, maar toch was het allemaal niet zo makkelijk. Michaël offerde de kwaliteit terug, maar het hielp niet echt. In tijdnood accepteerde Michaël maar de zetherhaling om te voorkomen dat hij misschien nog zou verliezen, 1½-1½. Ernst Jos had de hele tijd een betere stelling met een pion meer, maar ook hier was het een erg moeilijke stelling om beslissend voordeel te bereiken. Uiteindelijk bleef een remise toreneindspel over: 2-2 dus!

Toen moest er nog gesnelschaakt worden, maar de tegenstander van Johan was al naar huis! Gelukkig woonde hij om de hoek en kon hij nog op tijd een potje spelen. HSG liet bij het snelschaken zien, wie de beste was: 0-4 maar liefst! HSG bekert verder.

De Giessen en Linge

HSG

1

Hans Karelse

1781

Michaël de Vos

1942

½-½

2

Andre van Wingerden

1611

Johan Lindeman

1931

0-1

3

Louis Rutgers

1767

Ernst Jos

1906

½-½

4

Jan de Jong

1823

Roel de Jong

1903

1-0

Snelschaakuitslag: 0-4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *