HSG clubsponsor en erelid Joop van Oosterom overleden

vdbosch-voosterom_362

Joop (zittend) en Henny volgen de partij van Graaf van den Bosch.

vanoosterom 1HSG is gisteren enigszins overvallen door berichtgeving in de media dat ons erelid Joop van Oosterom op 78-jarige leeftijd  is overleden. Als datum van overlijden wordt half oktober 2016 genoemd.
Joop van Oosterom heeft veel voor HSG en de schaaksport in het algemeen betekend. Dertig jaar lang was hij clubsponsor van HSG. Dit heeft onze vereniging vier landskampioenschappen  gebracht, de vier gouden jaren vanaf seizoen 2007-2008. Zeven keer veroverde HSG de KNSB-beker.
Financieel stelde hij de club in staat sterke spelers aan te trekken. Grote namen als Ljubojevic, Poloegajevski, Seirawan en natuurlijk de drie Polgar-zusjes. Ook jonge Nederlandse talenten als Jan Smeets, Erwin l´Ami, Daniel Stellwagen en later Robin van Kampen werden naar HSG ‘gehaald’ om zich, omringd door sterke ervaren grootmeesters, verder te kunnen ontwikkelen. Zelfs een enorm schaaktalent uit Noorwegen, ene Magnus Carlsen, de huidige wereldkampioen, heeft een keer voor HSG in de Nederlandse clubcompetitie gespeeld.
Joop was ook zelf een sterk schaker, hij werd in 1955 jeugdkampioen van Nederland. In het correspondentieschaak behaalde hij later zelfs twee keer de wereldtitel. Hij was jarenlang een vaste kracht van HSG 1, samen met zijn broer Henny. In de periode 1954 tot 1966  veroverden de broers vier  keer het clubkampioenschap intern bij HSG,  Henny drie keer.
Daarnaast ontwikkelde Joop  zich tot schaakmecenas, waarbij hij toernooien sponsorde, vaak met een afwijkende formule. Behalve zijn eigen club HSG ondersteunde hij zakelijk ook gedurende een lange periode meervoudig landskampioen Volmac Rotterdam.
Volmac is het softwarebedrijf dat hij met anderen in 1966  heeft opgericht. Het succes van dit bedrijf bracht hem tot miljardair. Een deel van zijn vermogen wendde  hij aan voor zijn twee grote passies: schaken en biljarten.
In 1993 werd Joop getroffen door een ernstige ziekte, waarvan hij niet meer volledig  kon herstellen.
Behalve erelid van HSG was Joop ook erelid van de KNSB en wereldschaakfederatie FIDE. Ook vielen hem onderscheidingen uit de biljartwereld ten deel. Achttien keer organiseerde hij een fameus biljarttoernooi dat ´het kleine wereldkampioenschap´ werd genoemd.
Aan de sponsoring van HSG kwam in 2011 wegens een verslechterende gezondheid een einde.
HSG zal Joop later passend herdenken.Voor dit moment gaan onze gedachten uit naar zijn familie.

Wim van der Wijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *