HSG D1 wint nationale clubcompetitie

Vandaag werd op Tornelo de finale van de nationale clubcompetitie voor D-teams (t/m 12 jaar gespeeld). Twee weken geleden wist het team van Wouter, Daniel, Rayan en Marnik zich al knap te kwalificeren. In de finale kwamen de 12 beste teams uit heel Nederland tegen elkaar uit. De scores van de drie vorige rondes bleven staan, wat HSG een prima uitgangspositie gaf: met de volle 6 matchpoints stond het team gelijk al bovenaan. Dat betekende echter wel dat alle andere sterke teams tegen HSG zouden spelen. 

Het begon lekker in de “vierde” ronde met een 4-0 winst tegen KlimOp. Marnik speelde een erg mooie aanvallende partij tegen Janice Fu (meisjes-kampioene D-categorie). Daniel had ook een mooie partij tegen Rawi Wortman en Rayan won met nauwkeurig spel. De aandacht mocht echter niet verslappen, want er kwamen op papier nog veel sterkere tegenstanders. 

In ronde vijf was de Haagse schaakbond (HSB) de tegenstander met drie spelers met een rating van boven de 1600. De broers Daniel en Rayan lieten zich daar echter niet door intimideren en wisten vakkundig te winnen. Enig geluk kon de twee in deze ronde niet ontzegd worden. Rayan ontkwam zelfs aan een mat-in-twee! Geluk moet echter worden afgedwongen en het tijdsgebrek bij de tegenstander van Rayan (11 minuten tegen 23 seconde) zal meegespeeld hebben. Marnik speelde weer mooi aanvallend schaak, maar dit keer kostte een kleine onnauwkeurigheid hem de winst. Wouter gaf een loper cadeau en daarna was het een aflopende zaak, maar het gelijkspel was gelukkig veiliggesteld. Doordat Eindhoven in de vorige ronde had gelijkgespeeld tegen Rotterdam (RSR) was er nog steeds een prettige voorsprong. 

In ronde 6 werd met 3-1 afgerekend met de Rotterdammers. Wouter en Rayan speelden mooie partijen op hoog niveau: 
Partij Wouter  

Partij Rayan  

De voorsprong op de concurrentie was inmiddels al opgelopen tot 3 punten. Nog 1 keer winnen in de voorlaatste ronde zou dus gelijk al de toernooi-winst betekenen. Tegen Haarlem (HWP) waren de tegenstanders wederom op papier sterker. Wouter bood op zet 15 remise aan tegen Chenwu Zhu (individueel kampioen NK-D). Chenwu accepteerde de remise omdat HWP al 1 winstpunt had, maar Marnik won direct daarna op bord 4: tussenstand gelijk met beide teams anderhalf punt. Alle druk kwam nu bij Daniel te liggen, maar die schaakte de hele dag erg sterk en wist alle gevaren van zijn tegenstander te neutraliseren en de partij te winnen. Hiermee was na 7 van de 8 rondes het kampioenschap al binnen! 
In de laatste ronde was de spanning er een beetje af, maar Marnik won weer soepeltjes en met een winst van Daniel en een gelijkspel van Wouter werd ook de laatste ronde gewonnen. Uiteindelijk hebben de jongens dus 7 keer gewonnen en 1 keer gelijk gespeeld als team. Het was ook echt een teamprestatie, waarbij punten over de hele linie werden binnengesleept. Ook de individuele TPRs laten ook zien dat de HSG jeugd veel talent heeft. Deze winst is ook deels te danken aan Herman van Engen, die de jongens tot dit jaar zeer vakkundig heeft getraind. Uiteindelijk stond Daniel zelfs bovenaan het individuele klassement met 7.5 punten uit 8 partijen. De jongens krijgen een beker (voor op de club) en ieder een medaille.

Tweede werd uiteindelijk Eindhoven en derde werd Den Haag. De volledige uitslag is op Netstand terug te vinden en alle partijen kunnen ook op Lichess nog bekeken worden.

Daniel
Wouter
Marnik
Rayan
prijsuitreiking

Door: Thijs Terlouw

2 gedachten over “HSG D1 wint nationale clubcompetitie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *